Open Monumentendag bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Op zaterdag 11 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen van 10.00 tot 16.00 uur geopend in verband met de nationale Open Monumentendag.Het landelijk thema dit jaar is ‘Mijn monument is jouw monument’. Het RHCVV sluit daarbij aan met het thema ‘Thuis in het archief’. Kom langs voor een kijkje achter de schermen in de archiefdepots, doe onderzoek op de studiezaal en bekijk de boeken in de archiefwinkel. Daarnaast kun je deze dag de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn’ bezoeken waar de hele dag iemand aanwezig is om je een rondleiding te geven en is er een leuke speurtocht beschikbaar voor kinderen. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht).

Thuis in het archief
Wil je weten wat een archief doet, welke archieven het RHCVV in huis heeft, wat archiefmedewerkers doen of hoe je archiefonderzoek doet? Tijdens Open Monumentendag helpen de medewerkers van het RHCVV je thuis te voelen in het archief. De studiezaal is, op afspraak, geopend voor onderzoek en de studiezaalmedewerkers zijn aanwezig om je te helpen en begeleiden. Kom dus onderzoek doen naar bijvoorbeeld je huis, je familie of de regio. Wil je weten wat een archief is? Sluit je dan aan bij de rondleiding door de depots waarin je te zien krijgt welke archieven het RHCVV bewaart en wat de medewerkers daarmee doen. De depots zijn de klimaat gecontroleerde ruimtes waarin alle archiefstukken worden bewaard. Normaal gesproken mogen bezoekers daar niet komen, dus dit een exclusieve kans om een kijkje achter de schermen van het archief te nemen. 

Daarnaast is de tentoonstelling ‘Met een koffer vol naar Brooklyn. Vier eeuwen Nederlands-Amerikaanse cultuur in archiefstukken’  te bezoeken. Hierin kom je te weten wat Breukelen met Brooklyn te maken heeft, of er mensen uit de regio naar Amerika geëmigreerd zijn en hoe de Nederlandse cultuur nog steeds terug te vinden is in Amerika. Er is de hele dag iemand aanwezig om je rond te leiden en vragen te beantwoorden. Daarnaast ligt in de tentoonstelling de gratis kijkwijzer klaar. Hiermee kunnen kinderen (met hun ouders) op speurtocht door de tentoonstelling. Aan de hand van leuke opdrachten ontdek je hoe Brooklyn is ontstaan. Wil je thuis nog verder lezen over het archief of de regionale geschiedenis? Neem dan vooral een kijkje in de archiefwinkel. Hier vind je boeken over de lokale geschiedenis, het doen van archiefonderzoek en regionale monumenten. Daarbij zijn tijdens Open Monumentendag de boeken sterk afgeprijsd.