Orgelconcerten in de Pieterskerk en Pauluskerk te Breukelen

Het is op zaterdag 10 september niet alleen Open Monumentendag , maar ook Nationale Orgeldag. Voor Jan Pieter Karman een goede aanleiding om op 10 september 16.00 uur het Bätz-orgel in de Pieterskerk met een heel orgelconcert in het zonnetje te zetten. Hij herhaalt dit concert op zondag 16 oktober om 15.00 uur in de Pauluskerk.

In een afwisselende programma komt dan ruim 250 jaar orgelmuziek aan bod: renaissance (Sweelinck), barok (Pachelbel, Böhm, Bach), galante tijd (Stanley) en romantiek (Mendelssohn, Franck). Muziek uit Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk. Heel verschillende registraties/klanken te horen zijn, en alle graden van 'heel zacht' tot 'luid met het volle orgel'. 

Het concert begint met een preludium van Johann Pachelbel, gevolgd door twee variaties over 'Es ist gewiβlich an der Zeit' van Jan Pieterszn. Sweelinck . Daarna klinkt het lieflijke Andantino in g-klein van César Franck.  Twee koraalbewerkingen van Johann Sebastian Bach over “Herzlich thut mich verlangen” en “Vater unser im Himmelreich” omlijsten de Cornet-Voluntary van John Stanley . Daarna klinkt, weer van Bach, het Preludium en Fuga in C-groot, gevolgd door  twaalf variaties  over “Freu dich sehr, o meine Seele van Georg Böhm; het concert wordt afgesloten met een Orgelsonate  van Felix Mendelssohn-Bartholdy.


In het gratis programma-boekje staat een korte toelichting.

De toegang is vrij, met een collecte na afloop.

Jan Pieter Karman herhaalt dit concert op zondag 16 oktober om 15.00 uur in de Pauluskerk.

Het orgel in de Pauluskerk is ooit begonnen als een, vrij bescheiden, één-manualig instrument. Het is in 1909 en 1953 grondig omgebouwd, en beschikt nu over twee manualen met elk acht stemmen, en een pedaal met vier stemmen. Het orgel in de Pieterskerk is in feite een groot één-manualig orgel, met aangehangen pedaal zonder eigen stemmen. Later is er een tweede manuaal aan toegevoegd, met drie zachte stemmen. Voor de orgelliefhebbers een mooie kans beide instrumenten te beluisteren.

Jan Pieter Karman is sinds eind 2000 als organist verbonden aan de Prot. Gemeente Breukelen, voor diensten in de Pieterskerk. Zijn orgelstudie heeft hij gedaan aan de conservatoria te Arnhem (diploma´s docerend musicus orgel en kerkmuziek), Den Haag (aantekening improvisatie) en Amsterdam (diploma uitvoerend musicus orgel). Daarna rondde hij zijn muziekstudies af met het doctoraal muziekwetenschap in Utrecht (1995). Hij was finalist bij diverse interpretatie- en improvisatieconcoursen (met als laatste het Internationale Improvisatieconcours van Haarlem in 1996). 


Meer nieuws