Oude Rooms Katholieke begraafplaats in Kockengen opgeknapt

Zondag 31 oktober werd er door parochieleden van de R.K. kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming stil gestaan bij het opknappen van de oude R.K. begraafplaats aan de Wagendijk te Kockengen.

Tijdens een viering in de kerk werden de vrijwilligers bedankt door Koos Segers, voorzitter van de locatieraad. Na de viering werd er, met inachtneming van corona regels, gezamenlijk koffie gedronken. Vervolgens werd er een bezoek gebracht aan het kerkhof. Liefst 85 parochianen hadden zich aangemeld.

Bij het opknappen van de begraafplaats zijn nabestaanden betrokken. Hen is onder meer gevraagd regelmatig bloemen te plaatsen bij de graven. Het monumentale baarhuisje werd grondig opgeknapt.

De oude R.K. begraafplaats aan de Wagendijk stamt uit 1873. De begraafplaats, waar al enige jaren niet meer begraven mag worden, is vanuit meerdere opzichten van lokaal belang. Het is een uniek monument door de architectuur en het materiaalgebruik van het baarhuisje en het toegangshek. Dit in combinatie met de mooie ligging in de polder en de symmetrische opbouw maakt het cultuurhistorisch zeer waardevol. Het is een voorbeeld van een eenvoudige R.K. begraafplaats uit de negentiende eeuw. Het onderhoud wordt door een groepje vrijwilligers gedaan.

Foto: Gijs Kleinveld