Pas op; de eikenprocessierups komt er weer aan

De eerste eikenprocessierupsen zijn al uit de eitjes, maar die veroorzaken. In juni worden de eerste overlastgevende nesten verwacht. De gemeente neemt daarom nu al maatregelen om de overlast te beperken. Een groot aantal eiken in de gemeente wordt ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Gemeente Stichtse Vecht: 'Dit doen we om overlast van eikenprocessierupsen te voorkomen.' (Archieffoto RTV Stichtse Vecht)

Locaties

De maatregelen worden alleen toegepast op locaties waar vorig jaar meerdere nestjes met eikenprocessierupsen zijn gezien en waar de rupsen overlast veroorzaken. Op locaties waar de rups nooit is aangetroffen, of waar beschermde vlindersoorten voorkomen worden geen preventieve maatregelen getroffen.

Overlast vanaf juni

De eerste eikenprocessierupsen zijn al uit de eitjes, maar die veroorzaken nog geen overlast omdat ze nu nog geen brandharen hebben. Eind juni verwachten we dat de eerste echte nesten te zien zijn. De rupsen zijn dan inmiddels volwassen en hebben dan ook brandharen ontwikkeld. De nesten hangen vaak onderin de kroon van een boom of aan een dikke tak. Ze kunnen zo groot worden als een tennisbal of voetbal.

Meld nesten met eikenprocessierupsen bij ons

Zie je een nest eikenprocessierupsen of losse eikenprocessierupsen in een eikenboom in de openbare ruimte? Meld het dan bij de gemeente. Dat kan via een online kaart. Zie je op de plek waar jij je rupsen of een nest wilt melden een rood rondje, dan is het nest al gemeld en hoef je geen nieuwe melding te doen.

Tip: stuur een foto mee

Voeg een foto van de rupsen of het nest toe aan de melding. Dan kunnen wij controleren of het inderdaad om de eikenprocessierups gaat.

Nest in eigen tuin

Heb je een nest eikenprocessierupsen in je eigen tuin? Probeer het nest niet zelf te verwijderen, maar huur daar een gespecialiseerd bedrijf voor in.

Wat is een eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de zomermaanden in bijna heel Nederland op eikenbomen voorkomt. Ook in Stichtse Vecht. De rupsen gaan in groepen (in processie) op zoek naar voedsel. De bladeren van de eik zijn favoriet. De kleine haartjes van deze rups kunnen voor veel klachten, zoals jeuk en huiduitslag, bij mensen en dieren zorgen. De brandharen kunnen wel 8 jaar lang klachten veroorzaken. Meer weten? Kijk op Stichtsevecht.nl/eikenprocessierups.