Peter Verhoogt te horen in Marktconcert in Breukelen

Organist Peter Verhoogt geeft vrijdag 30 juli  het marktconcert in de Pieterskerk te Breukelen op het befaamde Bätzorgel. Hij speelt muziek van de 16e eeuwse tijdgenoten Jan Pieterszoon Sweelinck en Peeter Cornet.  

Beiden kwamen ze uit een Rooms-Katholiek nest, maar Cornet werkte aan het hof van de Spaanse Landvoogd in Brussel, in het hart van de Zuidelijke Nederlanden.  Sweelinck werkte in Amsterdam, in dienst van het stadsbestuur, dat in 1578 in Protestants werd. Klonk hun muziek door dat grote verschil heel anders? 

We horen van beiden een ‘vrij’ stuk, een toccata en een fantasia. Zij worden elk gevolgd door een bewerking van een gregoriaanse hymne. Was ‘Amsterdam’ strenger, en ‘Brussel’ vrijer? Tot slot horen we Sweelincks vrolijke variaties over ‘Est-ce Mars que je vois?’, een populair liedje uit een ballet voor de verjaardag van een Franse prinses. 

Peter Verhoogt studeerde orgel en piano, muziekwetenschap en kerkmuziek in Utrecht. Sinds 2010 is hij dirigent/organist van de St. Willibrorduskerk te Bodegraven. Hij geeft soloconcerten, begeleidt diverse koren en is dirigent van een koor in Utrecht Overvecht.

Info:wwwvriendenvandepieterskerk.nl

Aanvang 12.45 uur, einde omstreeks 13.15 uur, toegang vrij, collecte.