Laurens eert zíjn instrument op Piano Dag: 'Ik noem de piano mijn jaloerse minnares'

Het is vandaag de Dag van de Piano. Omdat het instrument 88 toetsen heeft, wordt dit wereldwijd altijd op de 88ste dag van het jaar gevierd. Pianist en componist Laurens van Rooyen uit Breukelen is blij met de aandacht voor zijn "jaloerse minnares" zoals hij ook zijn piano noemt. Dit jaar is deze dag extra speciaal voor hem omdat hij twee dagen geleden 88 is geworden. "De piano dat ben ik."

"De energie, associatie, het prikkelen van je fantasie", vertelt Laurens terwijl hij achter zijn piano zit. De passie voor de witte en zwarte toetsen spat er na ruim 80 jaar nog steeds bij Laurens van af. Nog altijd is hij zijn vader dankbaar die hem op zijn zevende een piano gaf. Maar hij ging niet als ieder ander kind op de toetsen pingelen. Er was iets anders wat hem aantrok.

"Ik keek naar de piano en toen zag ik niet alleen de toetsen maar daaronder zat een klep. Dat vond ik zo spannend, ik dook eronder, deed het schuifje opzij en haalde de klep naar voren. Toen zag ik allemaal snaren, mooi koper. Ik ging met mijn handen langs de snaren strijken. Ik hoorde allerlei klanken, muziek uit de hemel komen, al die boventonen."

Piano Dag

De Wereld Piano Dag is in 2015 in het leven geroepen door Duitse componist Nils Frahm die de piano wil vieren. Frahm vindt dat het geen kwaad kan om de piano en alles wat daarbij komt kijken te vieren: uitvoerders, componisten, pianobouwers, stemmers, pianovervoerders en vooral de luisteraars. Het dient als een eerbetoon aan het instrument en de liefhebber. Er worden dan ook extra evenementen georganiseerd.

Je kan eindeloos fantaseren met piano, dat is de ultieme vrijheid

• Laurens van Rooyen

Piano kan velen afschrikken vanwege het ontbreken van kennis van de noten, maar volgens Laurens is die kennis zeker niet nodig. "De noten zijn alleen een middel. Koop een piano en ga pingelen, je kan eindeloos fantaseren. Dat is de ultieme vrijheid."

Ondanks zijn leeftijd is Laurens nog altijd actief. "Still going strong", grapt hij. Naast het componeren van filmmuziek geeft hij ook regelmatig concerten. Deze zomer mag hij op zijn favoriete locatie - Koetshuis an de Vecht in Breukelen - spelen. "Het is een plek waar muziek en natuur een worden, het is er zo mooi", vertelt hij. Zijn liefde voor de Vecht blijkt ook uit het feit dat hij letterlijk langs het water woont.

Concert voor velen

Aan de muur in zijn studio hangen verschillende prijzen. Ook valt een foto met prinses Beatrix op. "Dat was bij een filmpremière in Tuschinski in Amsterdam, lang geleden." En de "eerste keren" zijn er nog steeds. Zo speelde hij tijdens de coronapandemie bij een vaccinatielocatie. "Omdat zo'n hal zo groot is, is het erg stil. Daarom heb ik met een andere jaloerse minnares daar klanken neergelegd. Mensen bleven zelfs na de vaccinatie zitten om te luisteren. Het was echt een concert voor velen."

Zijn leven bestaat al uit vele muziekprestaties maar een ding hoopt hij nog te halen. "Ik was 7 jaar toen ik begon met spelen. Ik zou graag mijn 100-jarig jubileum in het Concertgebouw willen vieren. Dan kom ik in Guinness Book of Records."


Meer nieuws