RTV Stichtse Vecht

Politiek Stichtse Vecht wil lachgasverbod na overlast bij hockeyclub: 'Avond na avond is het raak'

Maarssen - "Diefstallen, drugsgebruik, dealen, lachgas en er wordt hier continu afval achtergelaten." Xenia Schönfeld, voorzitter van de Maarssense Hockeyvereniging (MHV) somt op wat er zoal plaatsvindt op de parkeerplaats bij de sportclub. "En er is hier laatst iemand helemaal in elkaar getrapt door twee lachgasgebruikende dames."

Schönfeld is het helemaal zat en zou het liefst zien dat de openbare parkeerplaats 'onttrokken wordt aan het publieke domein'. "Dat zou ons de mogelijkheid geven om te handhaven. Dan kun je namelijk camera's neerzetten of een slagboom. Mensen die hier niet horen, komen dan niet meer het terrein op."

Waterbedeffect

Daarnaast ziet de voorzitter van de hockeyclub wel wat in een lachgasverbod op de parkeerplaats. "Avond naar avond wordt de ene naar de andere ballon hier gebruikt." Het gebruik van lachgas is nu namelijk in de hele gemeente nog toegestaan.

Een paar meter verder richting Stichtse Vecht mag het ineens wel

• Mieke Hoek, raadslid Het Vechtse Verbond

"We hebben last van een waterbedeffect", zegt raadslid Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond. Staand op de Gageldijk vertelt ze wat het probleem is. "Aan de Utrechtse kant van de Gageldijk mag je geen lachgas gebruiken, maar dan schuiven ze een paar meter op richting Stichtse Vecht en dan mag het wél. En wij zitten met de ellende."

Veel lachgasgebruikers komen dus naar de parkeerplaats van de hockeyclub in Maarssen, waar ze alle ruimte hebben. Hoek wil daarom dat ook in haar gemeente een verbod op het gebruik van lachgas gaat gelden. Ze dient daarom morgen een motie, gesteund door de VVD, Samen Stichtse Vecht, CDA en PVV, die het college daartoe oproept.

Landelijke aanpak

Een lachgasverbod heeft effect, weet Hoek. In een deel van het zuiden en het westen van de stad Utrecht is het gebruik van lachgas al enige tijd verboden en de overlast is daar verminderd. "Maar het heeft zich verplaatst."

Daarom zou Hoek dan ook het liefst zien dat lachgasgebruik landelijk aangepakt wordt zodat het probleem zich niet weer ergens anders opduikt. Hoek: "Er is een wet in de maak die zegt dat lachgas niet meer in de openbaarheid gebruikt mag worden voor recreatieve doeleinden. Er wordt daarover in het voorjaar een besluit genomen."

Doorschuiven

Maar tot die tijd zou er dus op lokaal niveau een verbod moeten worden ingevoerd. Ook hockeyvereniging-voorzitter Schönfeld ziet daar wel wat in. "Zodat mensen die zo nodig lachgas willen gebruiken zich niet uitgenodigd voelen om dat híer te komen doen. Maar ja, dan gaan ze dus naar een andere gemeente. Het enige dat we de overheid kunnen vragen is: stel zo snel mogelijk een landelijk lachgasverbod in. Het is natuurlijk belachelijk dat we het probleem van gemeente naar gemeente doorschuiven. Maar dat is wél wat er nu gebeurt."