Preventieactie in Breukelen over veiligheid bij ondernemers

Donderdag 26 oktober was er een preventieactie op het gebied van veiligheid bij ondernemers: deze keer in het centrum van Breukelen. Doel van de actie was in gesprek gaan met ondernemers over veiligheid en criminaliteit om de bewustwording en weerbaarheid te vergroten. Voor deze actie werkten verschillende afdelingen van de gemeente samen met de politie en Platform Veilig Ondernemen (PVO).

Bewustwording en weerbaarheid

Ondernemers kunnen te maken krijgen met verschillende vormen van criminaliteit. Tijdens de preventieactie lag het accent op thema’s zoals winkeldiefstal, agressieve klanten, inbraak met geweld, digitale veiligheid en ondermijnende criminaliteit. Zaken waarmee ondernemers zomaar te maken kunnen krijgen. Het is daarom belangrijk signalen te kunnen herkennen en te weten wat te doen als je hiermee te maken krijgt.

‘Je kunt maar één keer ‘nee’ zeggen’

Burgemeester Ap Reinders: ‘Het is belangrijk dat ook ondernemers zich bewust zijn van de risico’s van criminele activiteiten. Laat je bijvoorbeeld niet verleiden door zakelijke voorstellen die te mooi lijken om waar te zijn. Je kunt namelijk maar één keer ‘nee’ zeggen en daarmee voorkomen dat je als ondernemer onderdeel wordt van een crimineel netwerk.’

Positieve reacties

De preventieactie werd goed ontvangen door de ondernemers. Zoals een ondernemer het verwoordde: ‘Goed dat jullie deze actie houden en niet alleen maar op de stoep staan als er wat aan de hand is.’ In gesprekken met medewerkers van gemeente, politie en PVO gaven zij aan dat ze goed contact hebben met de gemeentelijke handhavers en de wijkagenten van de politie. De ondernemers weten goed waar zij terecht kunnen voor hulp en advies.

Melding doen bij politie of Meld Misdaad Anoniem

De gemeente werkt samen met politie, PVO en andere partners aan een veilig Stichtse Vecht. De hulp van inwoners en ondernemers is daarbij onmisbaar. Heb je de indruk dat iets ‘niet pluis’ is, dan kun je dit melden bij de politie (0900-8844) of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Bij spoedeisende verdachte situaties mag je 112 bellen.

Online melding doen bij de gemeente

Signalen van inwoners én ondernemers helpen bij het voorkomen en opsporen van georganiseerde ondermijnende (drugs)criminaliteit. Je kunt ook online een melding doen bij de gemeente. Dat kan door een e-mail te sturen naar meldeenvermoeden@stichtsevecht.nl of via de website stichtsevecht.nl/veiligheid. Telefonisch contact met de gemeente kan via 14 0346.