RTV Stichtse Vecht

Provinciale denktank voor versnelling woningbouw

Om een extra impuls te bieden aan woningbouwprojecten in de provincie Utrecht is een denktank opgericht met de naam TEMPO. Het team is onderdeel van het programma Versnelling Woningbouw en bestaat professionals die expert zijn op onderwerpen als projectmanagement, transformatie, nieuwe mobiliteit, gezonde leefomgeving en duurzaamheid. Het doel is om vraagstukken die in de praktijk spelen bij de ontwikkeling van woningen, op te lossen en een impuls te geven aan het (versneld) uitvoeren van woningbouwbouwplannen. TEMPO kan ingeschakeld worden door gemeenten, woningcorporaties en collectieven van particulieren. 

Gemeenten en woningcorporaties die werken aan gebiedsontwikkelingen en woningbouwprojecten, kunnen een beroep doen op het netwerk wanneer zich knelpunten voordoen waardoor vertraging optreedt of dreigt te ontstaan. Ook bewonerscollectieven kunnen gebruikmaken van de hulp. Als multidisciplinaire denktank richt TEMPO zich op versnelling of het creëren van een doorbraak, maar haar betrokkenheid is tijdelijk. TEMPO levert maatwerk. Behandeling van de casus wordt volledig betaald door de provincie; per vraagstuk wordt een advies opgeleverd. Naast TEMPO kunnen gemeenten ook experts inhuren via de Flexpool. Het verschil is dat de Flexpool ondersteuning biedt op lange termijn; bijvoorbeeld de inhuur van juristen die helpen bij het afgeven van vergunningen.

10.000 woningen per jaar

Gedeputeerde Rob van Muilekom: 'We hebben de ambitie om in deze provincie 10.000 woningen per jaar te bouwen waarvan in ieder geval de helft in het betaalbare segment. Dat is geen gemakkelijke opgave in deze tijd. Daarom moeten we hard werken om sneller woningen te bouwen. De specifieke expertise van TEMPO draagt bij aan deze versnelling. Ik doe dan ook de oproep aan gemeenten, woningcorporaties en bewonerscollectieven om contact met ons op te nemen als men knelpunten ervaart.'

Aanvraag doen

De kosteloze ondersteuning is aan te vragen via de website. Een medewerker van de provincie neemt dan contact op om het knelpunt te bespreken en te koppelen aan een expert. De inzet op een vraagstuk is maximaal acht weken.


Meer nieuws