Provincie wil meer groene schoolpleinen in de regio

Om schoolpleinen te vergroenen en een meer aantrekkelijke speelomgeving te maken, gaat de provincie Utrecht samen met IVN Natuureducatie een servicepunt opzetten. Het servicepunt zal inspiratie, informatie en ondersteuning bieden aan basisscholen die aan de slag willen met hun schoolplein. (Foto ter illustratie)

Een groene leefomgeving draagt bij aan de gezondheid van jong en oud. Een plek waar relatief vaak nog weinig groen is, is het schoolplein. Vivian van Deel, projectleider IVN“Naast het servicepunt, starten we met de pilots op basisscholen in de provincie Utrecht. Een van de pilotscholen is een basisschool in de Utrechtse wijk Kanaleneiland Het Schateiland. Samen met de scholen gaan we een keuze maken voor één of enkele aanpassingen van het plein. Denk aan bijvoorbeeld een wadi, een voedselbosje of een wilgenhut. Het gaat daarbij niet alleen om het resultaat, maar ook om de te nemen stappen op weg naar een groen plein. Welke obstakels kom je tegen en hoe krijg je de financiering rond?”  

De opgedane ervaringen zijn input voor het servicepunt om meer scholen te helpen. Het kennis- en informatiepunt wordt na de zomer gelanceerd. Net als de stimuleringsregeling van de provincie om meer scholen te stimuleren met het vergroenen van het plein. De regeling maakt deel uit van het provinciale Programma Klimaatadaptatie.

Verlengstuk van een leslokaal 

Naast een leuker speelterrein krijgt een groen plein nog een functie: dat van buiten leslokaal. Op het plein zijn veranderingen als gevolg van weer, seizoenen en klimaat beleefbaar. Daarmee raken kinderen al vroeg betrokken bij deze problematiek en bij tastbare groene oplossingen.