PvdA dient klacht in na opmerking commissielid

“Onbehoorlijk en grensoverschrijdend”

• Fractievoorzitter Joseph Toonen (PvdA)

Een ongepaste opmerking van een raadslid in de gemeente afgelopen dinsdagavond krijgt een vervolg. De PvdA heeft namelijk een klacht ingediend bij de burgemeester en griffier. Raadslid Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond mompelde tijdens een vergadering ‘stom wijf’ tegen haar collega-raadslid Sophia Jeddaoui van de PvdA. Volgens Hoek stellen haar woorden niks voor.

Bekijk hier het fragment:

Dinsdagavond vond de commissievergadering Sociaal Domein plaats. Die ging onder andere over de harmonisatie van de sportparken in de gemeente, een dossier met een lange aanloop. Toen raadslid Van Vliet (Streekbelangen) bezig was met haar inbreng, onderbrak de voorzitter haar voor een interruptie van raadslid Jeddaoui (PvdA). Waarop raadslid Hoek (Het Vechtse Verbond) ‘stom wijf’ in de microfoon mompelde.

Jeddaoui reageerde in de vergadering: “Ik hoor mevrouw Mieke heel erg zuchten. Ik weet niet of dat met mij te maken heeft. Misschien dat ze wel allergisch is op mijn vragen of dat het iets anders is.” Reden voor de voorzitter om de raadsleden in de vergadering, die niet aan het woord zijn, te vragen hun microfoon op die momenten uit te zetten.

‘Stom wijf’

Hoek zegt tegen RTV Stichtse Vecht dat haar opmerking over Jeddaoui niks voorstelt. Het raadslid was zich er niet van bewust dat haar microfoon tijdens de vergadering nog aan stond. “Dit is wel een lesje. Je zegt weleens wat, maar ik had het niet moeten zeggen.” Op de vraag wat de relatie tussen haar en Jeddaoui is, is Hoek kort: “Ze is raadslid. Dat is de relatie.”

Jeddaoui zegt in een reactie de opmerking van Hoek ‘jammer’ te vinden, maar wil liever geen commentaar geven. “Het is een interne aangelegenheid,” zegt het raadslid. Fractievoorzitter van de PvdA, Joseph Toonen, noemt de opmerking van Hoek: “Onbehoorlijk, grensoverschrijdend en niet acceptabel.” Daarom heeft de PvdA een klacht ingediend bij de burgemeester en griffier van de gemeente.

Business as usual

Volgens Jeddaoui komt dit soort opmerkingen vaker voor tijdens vergaderingen in de gemeente. ‘Business as usual’ noemt ze het. Hoek bevestigt dit beeld. Zij zegt dat ze ook weleens voor ‘stomme doos’ is uitgemaakt door een ander raadslid. Volgens haar heeft diegene toen geen excuses gemaakt.

Hoek heeft inmiddels wel haar excuses aangeboden via een voicemailbericht aan haar collega-raadslid Jeddaoui. Toch dient de PvdA een klacht in. “We accepteren de excuses, maar gezien de ernst van het feit dienen wij toch een klacht in.” zegt fractievoorzitter Toonen.


Meer nieuws