PvdA: ‘Gemeente geeft dubbel signaal af’

De fractie van de PvdA is verbaasd en teleurgesteld in de gemeente om zich bij de opvang van vluchtelingen alleen te beperken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne: ‘De gemeente geeft hier een dubbel signaal mee af.’ 

Verbaasd en teleurgesteld heeft de fractie van de PvdA kennis genomen van het besluit van het College om aan de Planetenbaan 16 in Maarssen opvang voor alléén Oekraïense vluchtelingen te realiseren. Fractievoorzitter Lukas Burgering: “Begrijp ons niet verkeerd, alle Oekraïners zijn hier van harte welkom en we zijn blij dat er voor hen goede opvang geregeld wordt.” De PvdA vroeg twee weken geleden om tot maximaal 50 vluchtelingen uit het overvolle opvangcentrum in Ter Apel op te vangen. Burgering: “Toen kregen we te horen dat er geen plaats is en dat het allemaal niet te organiseren valt.” 

Volgens de PvdA had bijvoorbeeld diezelfde locatie ook gebruikt kunnen worden voor noodopvang of gecombineerde opvang. De PvdA vindt dat de gemeente hiermee een dubbel signaal afgeeft: “De oorlog in Oekraïne is afschuwelijk, en wij moeten vluchtelingen uit dat land met open armen ontvangen. Maar de situatie in bijvoorbeeld Syrië, Yemen of Afghanistan is niet minder ernstig. En tegen die mensen zegt Stichtse Vecht ‘nee’. Hier wordt duidelijk met twee maten gemeten.”

De PvdA roept het nieuwe college op om de vluchtelingenopvang te heroverwegen en voor meer dan alleen Oekraïense vluchtelingen plaats te maken. In het collegeakkoord staat dat Stichtse Vecht zich wil houden aan de wettelijke taken als het gaat om vluchtelingen- en statushouderopvang. Burgering: “Daar mag wat ons betreft best wel een tandje bij. Want waar een wil is, is ook een weg. Dat heeft de opvang aan de Planetenbaan wel bewezen!”


Meer nieuws