PvdA-raadslid vertrekt vanwege bezuinigingen op sportclubs: ‘Met pijn in het hart’

Stichtse Vecht - Gemeenteraadslid Douwe van der Wal (PvdA) geeft zijn zetel op in de gemeente Stichtse Vecht. Hij is het niet eens met de plannen om te bezuinigen op de sportclubs. Aanstaande dinsdag beslist de gemeenteraad over die plannen. “Ik zag geen andere optie”, zegt het raadslid. Zijn partij maakt onderdeel uit van de coalitie in de gemeente.

Op 5 maart 2019 werd Van der Wal geïnstalleerd als raadslid, toen zijn partijgenoot Maarten van Dijk wethouder werd. Nu legt Van der Wal zijn zetel neer. Dat doet hij vanwege bezuiningsplannen op de sportclubs.

Van der Wal: “Ik vind het onacceptabel dat het college wil bezuinigen op een volkssport als voetbal in de gemeente. Er moet juist worden geïnvesteerd in sport, terwijl nu forse contributieverhogingen dreigen.” Het raadslid is bang dat veel inwoners hierdoor moeten stoppen met sporten. “Mensen moeten elkaar kunnen ontmoeten in een sport als voetbal. Dat vind ik belangrijker dan dat de gemeente er niet meer geld voor over heeft.”

Optelsom van factoren

Niet alleen de bezuinigingsplannen op de sportclubs hebben geleid tot zijn vertrek. Volgens Van der Wal was het een optelsom van factoren. Zo noemt hij het ‘onacceptabel’ dat het college miljoenen extra vraagt voor de Gageldijk, terwijl ‘het college ondertussen de kraan langzaam dichtdraait’ voor andere initiatieven.

Ook de houding van een aantal coalitiepartijen stoorden hem, met name op het gebied van duurzaamheid. “Vrijwel ieder initiatief voor duurzame energie wordt vertraagd of geblokkeerd door een deel van de coalitie, terwijl het probleem steeds actueler en nijpender wordt”, zegt Van der Wal. “Alles bij elkaar opgeteld, is het niet acceptabel wat mij betreft.”

Vertrek onverwachts

Het vertrek van Van der Wal komt onverwachts. De PvdA komt in de loop van de dag met een reactie op zijn vertrek. “Wij zijn net wakker en hebben net ook het bericht gelezen”, zegt fractievoorzitter Joseph Toonen.

Volgens Van der Wal zijn er wel gesprekken over gevoerd, maar zag hij geen andere optie. “Ik vind dit wel erg moeilijk. Het is natuurlijk de laatste stap die je maakt”, zegt hij. Of Van der Wal later terugkeert in de raad is onduidelijk. Bij de PvdA staat hij in ieder geval niet op de lijst.

Wel blijft hij als oud-raadslid en inwoner betrokken bij de gemeente. “Ik ga dinsdag heel hard duimen voor de voetbalclubs.”