Raad akkoord met bestemmingsplan - raadslid rept over chantage door ontwikkelaar

Tijdens de raadsvergadering van 1 februari 2022 is de raad in meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan Garsten-Noord in Nigtevecht.

Participatie

Tijdens de behandeling werd duidelijk dat het participatiemodel steken heeft laten vallen. Nigtevechters hebben massaal - na laatste politieke behandeling in de commissie - de hoogte van de plannen (13 meter) ter discussie gesteld. Ondanks dat de raad gevoelig was voor argumentatie van inwoners kon het zich niet vinden in de door Het Vechtse Verbond, PVV, Samen Stichtse Vecht en ChristenUnie-SGP aangeboden voorstel. De partijen pleitten - gesteund door het CDA - voor verlaging van de bouwhoogte naar maximaal 9 meter. 

Geen compensatie voor ontwikkelaar

De VVD begreep het issue maar kon zich niet vinden om met een ‘pennenstreek’ het plan vanuit de politieke arena te veranderen. Volgens Liberaal Lokaal is verlagen niet aan de orde omdat de ontwikkelaar onvoldoende gecompenseerd kan worden omdat er geen mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld breder te bouwen. 

Chantage

Het onderwerp krijgt nog een staartje. Raadslid Mieke Hoek van Het Vechtse Verbond stelt dat de projectontwikkelaar haar heeft geïntimideerd in te stemmen met het plan: ‘Het raadslid voelt zich geïntimideerd dat de projectontwikkelaar stelt dat als de negen meter doorgaat, hij zich terug zal trekken. Dat is chantage.’ Voor de PVV reden om direct met de betreffende ontwikkelaar te breken: ‘Als dit waar is, dan mag van mij de projectontwikkelaar vanavond nog van het project gehaald worden.’ Welke stappen achter de schermen worden genomen aangaande de uitspraken in de raad, is op dit moment onbekend.