Raad buigt zich over lobbyvraagstuk: ‘Stop de vierde aanvliegroute Schiphol!'

In de raad van 27 juni aanstaande dienen de partijen GroenLinks en de PvdA een motie in: ‘Stop de vierde aanvliegroute! De lokale politiek wordt daarmee gevraagd zich te buigen over een lobbyvraagstuk met als doel een gezamenlijk stevig standpunt bij de minister neer te leggen waarbij de plannen van de minister van de baan moeten worden geveegd. 

Vierde aanvliegroute Schiphol

De vierde aanvliegroute is onderdeel van de luchtruimherziening van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die binnen enkele jaren moet worden ingevoerd. Over de nieuwe route komt 20 procent van alle dalende vluchten naar Schiphol. Op de nieuwe aanvliegroute zouden vliegtuigen boven het zuidwestelijk deel van Gelderland en het zuidoostelijk deel van de provincie Utrecht al dalen om vervolgens op Schiphol te kunnen landen. Daarnaast is het ook geen groot geheim dat Schiphol nog altijd wil groeien. Criticasters zien in een nieuwe vliegroute dan ook een weg naar groei van het aantal vluchten.

Petitie

Er is veel weerstand tegen de plannen. Zo is een online petitie gestart die inmiddels al 45.000 keer is ondertekend. Deze wordt tijdens een grote actie op de dag van de gemeenteraadsvergadering van 27 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. In gemeentes zoals Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Houten, Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Woudenberg en andere gemeenten stond al eerder een vergelijkbare motie op de politieke agenda.

Motie

De door GroenLinks en de PvdA ingediende motie is duidelijk en scherp: ‘Het is van belang om het vliegverkeer (en daarmee de klimaatcrisis) terug te dringen. Daarnaast heeft de gezondheid van mens, dier, natuur en milieu onze grootste prioriteit.’ De motie is een lobbyvraagstuk die bij aanname het college van B&W oproept het volgende te gaan doen: ‘Mening om de vierde aanvliegroute te stoppen kenbaar te maken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en een lobby te richten op de Rijksoverheid om een vierde aanvliegroute op Schiphol te voorkomen. De samenwerking te zoeken met andere gemeenten en de Provincie om gezamenlijk dit geluid te laten horen en onze inwoners en de Raad hierover actief te (blijven) informeren.’

Bestuurlijke brandbrief

Wat betreft de samenwerking sluit de gemeente bij aanname van de motie achter aan in de rij. Provinciale bestuurders en tientallen gemeenten in Utrecht hebben al eerder kenbaar gemaakt dat zij te weinig zijn meegenomen in de plannen. Zij hebben reeds een gezamenlijke brandbrief naar de minister geschreven: ‘"We willen meer betrokken worden bij de besluitvorming", zegt gedeputeerde Van Muilekom. De bestuurders willen dat de Tweede Kamer een oordeel velt over de mogelijke nieuwe aanvliegroute. Nu kan het kabinet zelfstandig een besluit nemen tot een nieuwe aanvliegroute, maar volgens de bestuurders is de impact zo groot, dat de Tweede Kamer daar dus een besluit over moet nemen.

Behandeling motie

De motie van de twee partijen wordt behandeld tijdens de raad van 27 juni aanstaande. De partijen zien de komst van de 4e aanvliegroute niet zitten en vinden dat de gemeente Stichtse Vecht niet achter mag blijven in het geven van een duidelijk signaal: ‘In al 16 gemeenten en de Provincie Utrecht zijn moties aangenomen met deze strekking.’ Door het indienen van de motie roept zij andere politieke partijen kleur te bekennen in een dossier dat als landelijk- en provinciaal wordt getypeerd.

Live op RTV Stichtse Vecht

Net als andere gemeenteraadsvergaderingen wordt deze raadsvergadering live uitgezonden op de kanalen van RTV Stichtse Vecht. Het programma Rondom de Raad start dinsdag 27 juni om circa 19.10 uur. 


Meer nieuws