Regienieuws: Drie Utrechtse projecten maken kans op 'Appeltje van Oranje'

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Kansengelijkheid voor álle Jongeren. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar projecten die zich inzetten om alle jonge mensen gelijke kansen te geven en controle te laten nemen over het eigen leven. Denk hierbij aan projecten waarbij een jongere is geholpen en zich vervolgens inzet voor andere leeftijdsgenoten. Want kansenongelijkheid is een urgent probleem in onze samenleving, dat door de coronacrisis groter is geworden. De projecten die kans maken op de Appeltjes van Oranje pakken dit probleem succesvol aan en het Oranje Fonds vindt dan ook dat zij steun en erkenning verdienen. Reden om de uitreiking in 2022 om dit thema te laten draaien en daarmee te benadrukken dat álle jongeren ertoe doen  

Kwetsbare jongeren
Kamers met Aandacht, Maatjes voor LHBTQ+ vluchtelingen en Stichting Move zetten zich in voor kansengelijkheid voor álle jongeren. Kamers met Aandacht organiseert kleinschalige en gemengde woonvormen waar kwetsbare jongeren kunnen wonen en hun zelfredzaamheid en netwerk kunnen versterken, Maatjes voor LHBTQ+ vluchtelingen organiseert bijeenkomsten die bijdragen aan het vinden van een maatje voor LHBTQ+ vluchtelingen en Stichting Move organiseert projecten voor jongeren zodat zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Nominatie
Dankzij deze Utrechtse projecten voelen jongeren dat zij ertoe doen en hoeven zij er niet alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.  

Koning Willem-Alexander
De prijzen worden in mei uitgereikt door Koning Willem-Alexander, omdat 2022 een lustrumjaar is. In andere jaren neemt Koningin Máxima de uitreiking voor haar rekening. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.