[Regionieuws] Door corona getroffen beroepen weer kansrijk in Midden-Utrecht

Een aantal beroepen is tijdens de coronaperiode door de lockdowns en andere maatregelen zwaar geraakt. Veel mensen in deze beroepen belandden in de WW en de baankansen namen af. Drie jaar later zijn de baankansen in sommige van deze beroepen ook in Midden-Utrecht weer gestegen, maar niet voor alle beroepen. Drie beroepen waar de krapte terug is in Midden-Utrecht zijn reisbureaumedewerkers, kappers en buschauffeurs. 

Reisbureaumedewerkers

Tijdens de coronajaren 2020 en 2021 was de arbeidsmarkt voor reisadviseurs en reisbureaumedewerkers ruim. Nadat de reisbeperkingen werden opgeheven, werden er meteen weer veel vakanties geboekt. Reisorganisaties kregen het druk. Hoewel steeds meer klanten zelf online hun vlucht en verblijf boeken, blijft er meer dan genoeg werk over voor reisorganisaties. De personeelstekorten zijn sinds 2022 zelfs groter dan ooit, de arbeidsmarkt is zeer krap. Het aantal vacatures in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht is in vergelijking met dezelfde periode in 2020 ruim vijf keer zo hoog.

Kappers

Al vanaf de tweede helft van 2021 is de arbeidsmarkt voor kappers krap. Terwijl het aantal salons blijft stijgen, kan het onderwijs onvoldoende nieuwe kappers aanleveren. Bovendien kiezen steeds meer haarstylisten ervoor om als zelfstandige thuis te knippen in plaats van als kapper in loondienst. Het aantal vacatures is in de afgelopen jaren in Utrecht van 50 in het tweede kwartaal van 2020 gegroeid naar 100 in het tweede kwartaal van dit jaar.

Buschauffeurs

Het openbaar vervoer lag ook in Midden-Utrecht bijna helemaal stil tijdens de coronapandemie. Na het opheffen van de reisbeperkingen gingen treinen en bussen weer rijden, al was het aantal reizigers in het ov in 2022 en 2023 lager dan voor de coronacrisis. Dit komt vermoedelijk doordat mensen sinds corona vaker hybride werken. De arbeidsmarkt voor buschauffeurs ging tijdens de lockdowns van krap naar ruim. Vanaf 2022 zijn de personeelstekorten weer volledig terug, de arbeidsmarkt is krap. In coronatijd zijn er weinig nieuwe chauffeurs opgeleid. Daarnaast is de vergrijzing van de beroepsgroep al langer een groot probleem. Inmiddels is 55% van de beroepsgroep 55 jaar of ouder. Dit zorgt nu en de komende jaren voor een grote uitstroom en daardoor een hoge vervangingsvraag.