[Regionieuws] - Geld voor groene bewonersinitiatieven

Natuurloket KIEM is er voor groene bewonersinitiatieven in de provincie Utrecht. In 2022 was er bijvoorbeeld geld voor een amfibieënpoel in een natuurpark in Utrecht, een groen schoolplein in Wilnis en materialen voor een schaapskudde in Doorn. Groene vrijwilligersprojecten kunnen het hele jaar door geld aanvragen bij KIEM. 

Geld voor groen bij KIEM

KIEM is het gezamenlijke groenloket van het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht om natuur- en duurzaamheidsinitiatieven in de provincie Utrecht mogelijk te maken. Via KIEM kunnen stichtingen en verenigingen in één beknopte aanvraag bij alle drie de fondsen een bijdrage aanvragen.

Aanvragen voor KIEM kunnen doorlopend ingediend worden en hebben een behandeltermijn van ongeveer twee maanden. Middelgrote groeninitiatieven komen in aanmerking voor een bijdrage van maximaal € 5.000 en soms kan hiermee een project 100% gefinancierd worden. Ook een groen idee?

Kijk voor meer informatie over richtlijnen en criteria op www.kiemvoornatuur.nl

Amfibieënpoel, groen schoolplein en schaapskudde

Zo werd in 2022 met steun van KIEM een nieuwe amfibieënpoel aangelegd in Natuurpark Bloeyendaal in Utrecht, werk dat de vrijwilligers niet zelf konden uitvoeren. Bestuurslid Daniël van Heusden: ‘Er was een aannemer voor nodig, wat het voor de stichting kostbaar maakte. Dan is het heel fijn om een bijdrage van KIEM te krijgen.’ In Wilnis werd het schoolplein van het Kids College vergroend en directeur Angela van Scheppingen ziet hoeveel goed dat doet voor de leerlingen en ook de buurtkinderen: ‘We willen de kinderen echt iets meegeven. Samen buiten spelen, de (natuur)lessen, de moestuin en het tiny forest vinden ze geweldig.’ In Doorn breidde herder Daniël Versteegh zijn schaapskudde uit en kreeg geld van KIEM voor materiaal zoals drinkbakken, schapenhekken voor de lammeren en een kruiwagen. Zo wil hij dat het oeroude model van herders en schaapskuddes behouden blijft. ‘Ik wil dat het een rol krijgt in de samenleving en dat het toekomstbestendig wordt.’
Lees meer over deze en andere projecten op de website van KIEM.

Geld via crowdfundingvoornatuur.nl

Heeft u een goed idee voor meer natuur en biodiversiteit in uw buurt en wilt u dit via crowdfunding financieren? Start dan via crowdfundingvoornatuur.nl een campagne. KIEM is partner van dit platform en kan ook aan deze campagnes bijdragen. Wij noemen dit matchfunding.

Bekijk de voorwaarden op de website van KIEM.


Meer nieuws