RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Haarrijnse Plas krijgt haar eigen traditionele molen

Sinds mei dit jaar loopt de procedure voor de omgevingsvergunning om een traditionele molen aan de Haarrijnse Plas te bouwen. De vergunningprocedure loopt tot eind augustus en de bouw van de molen zelf daarna duurt circa 1 jaar. Als alles goed verloopt, zijn in de zomer van 2023 draaiende molenwieken aan de Haarrijnse Plas te zien. 

De molen komt aan de Maarssenseweg te staan en vormt daarmee de markering voor het binnenrijden van het historische dorp Vleuten. Als 18 meter hoog landmark is de molen overal vanaf de rand van de Haarrijnse Plas te zien. Vanaf het strand  en het Beauchouse Key West, maar ook vanaf de nieuw te bouwen woningen aan de noordwestzijde van de Haarrijse Plas. 

Molens en monumenten

De initiatiefnemer, Paul Groen, is al van jongs af aan enthousiast monumenten- en molenliefhebber. Hij vertelt: “Op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde, haalde ik ook mijn molenaarsexamen. In mijn werkzame leven ben ik zelfstandig molen- en monumentenadviseur. Tegenwoordig heet mijn bedrijf EAGM en werken we niet alleen in heel Nederland, maar ook in België, Engeland en Duitsland.” 

Complete molen

De molen bij de Haarrijnse plas is een nieuw project waar Paul zich op stort. “Sinds 2016 hebben we een incomplete molen in de opslag liggen en sindsdien heb ik molenonderdelen die bij restauraties over waren, verzameld, opgeknapt en passend gemaakt. Inmiddels is de molen zo goed als compleet en klaar om gebouwd te worden. De molen dient meerdere doelen. Allereerst is het een soort showroom voor EAGM. Met name aan buitenlandse klanten kunnen we tonen wat het inhoudt om een werkende molen te hebben en hoe je deze kunt exploiteren.”

Ecologisch voedsel

“Het wordt in eerste instantie een watermolen, het scheprad van deze molen gaat water in de sloten rond het perceel rondpompen om zo meer zuurstof in het water te krijgen. Het is echter een publiek geheim dat ik korenmolenaar ben. Op De Valk in Montfoort malen we lokaal geteeld graan en van dat meel bakken lokale bakkers de meest fantastische broden. Op lange termijn zou ik dat concept ook bij de Haarrijnse molen willen uitrollen. De grond rond Vleuten en Haarzuilens is prachtige rivierklei waar je op ecologische wijze prima oude graanrassen zoals Emmertarwe Spelt en Eenkoren op kunt telen. Onder in de molen komt een restaurant waar je uiteraard brood maar ook andere gerechten van lokale producten kunt proeven.  Ook komt er een verkooppunt van meel voor mensen die zelf brood bakken. Eerlijk voedsel is van groot belang voor onze gezondheid. Door voedsel lokaal te telen en te produceren  kun je goed sturen op kwaliteit en wordt een enorme hoeveelheid vervuiling door transport voorkomen.” 

Lokale initiatieven

De molen is een ideaal punt om lokale voedselinitiatieven verder te ontplooien en vorm te geven. Bij de molen komt een hoogstam fruitboomgaard. Daarnaast worden contacten gelegd met Moestuin De Haar, Geertjes Hoeve en Boer Peer. Natuurlijk is de werkende molen te bezoeken, het moet een ontmoetingsplaats worden voor mensen die natuur, ecologie en monumenten omarmen. De molen wordt een plek waar mensen afspreken om vanaf de bijbehorende parkeerplaats het natuurgebied in te lopen en lokale producten aan te schaffen in de molen. 

Op www.haarrijnsemolen.nl zijn de eerste tekeningen en historische achtergronden te zien. De website zal in de komende periode regelmatig uitgebreid worden met nieuwe informatie.