RTV Stichtse Vecht

[Regionieuws] Klompenpaden blijven populair

Na twee jaren met enorme hoeveelheden wandelaars op de Klompenpaden, is de drukte wat afgenomen. Toch blijft wandelen over Klompenpaden populair, blijkt uit de jaarcijfers van 2022. Vergeleken met het ‘normale’ 2019 laten de aantallen van 2022 zelfs een lichte groei zien. Er werden vorig jaar ruim 750.000 wandelingen gemaakt.

Uit de jaarcijfers blijkt dat de meest populaire Utrechtse paden te vinden zijn bij Amerongen (Cotlandenpad), Leusden (Stoutenburgerpad) en Driebergen (Stoetwegenpad). Elk pad heeft zijn eigen charme, maar wordt altijd gekenmerkt door rust, ruimte en kleinschaligheid. Het wandelen staat voorop, maar er is meer zoals leuke horeca, landwinkels, bezoekerscentra en steekmusea onderweg. Hierover worden wandelaars getipt in de Klompenpaden folders, via de app of de website.

Inzet van honderden vrijwilligers, eigenaren en overheden

Dankzij de inzet van 1.500 enthousiaste vrijwilligers liggen de paden er elke keer goed bij. Zij herstellen een ontbrekend bordje, ruimen afval op en maaien kanten. En dat al 20 jaar lang. Grondeigenaren stellen maar liefst 2.000 terreinen voor wandelaars open om er wandelingen te maken. Overheden steunen de ontwikkeling en het duurzame beheer van inmiddels 2.227 kilometers Klompenpad. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland ontwikkelen de Klompenpaden. Zij zijn deze grondeigenaren, vrijwilligers en overheden zeer dankbaar voor hun steun en betrokkenheid.

Klompenpadenfans

In 2022 kwamen er 9 Klompenpaden bij. In Gelderland en Utrecht zijn nu 143 Klompenpaden. Er zijn maar liefst 44 in ontwikkeling. Voor gezinnen met kinderen zijn er inmiddels 6 Klompenpad KIDS. Het aantal fans dat Klompenpaden volgt op Facebook is gegroeid tot ruim 15.000.

Brochures, website en app

Klompenpaden zijn goed gemarkeerd, Het advies luidt om de brochure te kopen of te downloaden, de route te printen van de website of de Klompenpaden app te downloaden. De website www.klompenpaden.nl geeft wandelaars mooie impressies van de paden, gastenreacties, routekaarten, verkoopadressen voor brochures en actuele informatie. De app biedt naast interactieve kaarten, video- en audiofragmenten ook de mogelijkheid om te filteren op lengtes en gewandelde Klompenpaden af te vinken.