Regionieuws: Mobiliteitsweek Utrecht: Let’s Go, Regio!

Van 16 t/m 22 september vindt de Europese Week van de Mobiliteit plaats. Dit is hét moment waarop gemeenten en andere organisaties in heel Europa duurzame mobiliteit op de kaart zetten. Ook de provincie Utrecht doet mee en organiseert de allereerste Mobiliteitsweek Utrecht.

Tijdens deze week wil de provincie Utrecht inwoners in beweging krijgen. Door eens uit de auto te stappen, op de fiets, de provincie in. Kortom: door eens uit de gewoonte te stappen.

• Provincie Utrecht

In de hele regio worden activiteiten georganiseerd door partners, gemeenten en de provincie binnen het thema: Gezonde, duurzame mobiliteit. Uit cijfers van de CBS (sept ’21) blijkt dat in 2020 36% van de ritten onder de 15 km met de fiets gemaakt worden in Utrecht, ten opzichte van 29% in 2017. De ambitie van de provincie ligt hoger, bij 50%.

Gedeputeerde Arne Schaddelee vertelt: “We willen van de provincie Utrecht dé fietsregio maken. Hier is nog een flinke inhaalslag voor nodig. In het verleden waren we bijvoorbeeld bezig met nieuwe autowegen en werden hierbij de fietspaden nog wel eens vergeten. We merken dat bewoners steeds meer vragen om een goed regionaal fietsnetwerk, met snelfietsroutes in de hele provincie. Dat maakt het makkelijker voor mensen om op de fiets te stappen. Oftewel: Let’s Go, Regio!” 

Activiteiten Mobiliteitsweek Utrecht
Tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht kunnen alle inwoners en organisaties uit de provincie een eigen activiteit aanmelden. Of meedoen aan een activiteit die al wordt georganiseerd door gemeenten, partners of provincie. Zoals een fietstocht langs de Vecht door de bekende Utrechtse bloggers Explore Utrecht en de Cultuursnuiver, een gratis FietsPitstop in Lage Weide geïnitieerd door Werken in Beweging en Gazelle, een Zwerfafval Safari in Amersfoort en een fietsinzameldag door de Fietsersbond Utrecht. Op de website www.letsgoregioutrecht.nl is een overzicht te vinden van alle activiteiten, georganiseerd door inwoners, gemeenten, organisaties en provincie. Over de Mobiliteitsweek UtrechtUtrecht is dé fietsprovincie van Nederland en is volop bezig met duurzame mobiliteit. De Mobiliteitsweek Utrecht vindt plaats van 16 t/m 22 september en is een initiatief van de provincie Utrecht en diverse partners om de gehele provincie in beweging te krijgen. Er wordt hierbij ingehaakt op de Europese Week van de Mobiliteit. Overal in Europa zijn er gedurende deze week verschillende activiteiten en evenementen.  https://www.letsgoregioutrecht.nl/