[Regionieuws] - Op Weg naar het Lagerhuis heeft meerdere winnaars

In een spannende wedstrijd won het Kalsbeek College uit Woerden de finale van Op Weg naar het Lagerhuis. Het Kalsbeek nam het op tegen Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven. Intisar Maddoe van het Utrechts Stedelijk Gymnasium won de V-rede, een toespraak waarin zij in 150 seconden haar mening gaf over iets maatschappelijks. Het Niftarlake college uit Maarssenbroek was één van de deelnemers. 

Het was een hele intensieve dag met twintig middelbare scholen die in allerlei debatten elkaar bestreden in het Huis voor de Provincie. Uiteindelijk bleven er twee over voor de finale van de provinciale voorronde van Op Weg naar het Lagerhuis: de Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven en het Kalsbeek College uit Woerden.  Beide scholen hadden goed onderlegde debaters, die op allerlei gebieden uitblonken, zoals samenwerking, pakkende uitspraken en onderbouwing. Allemaal elementen waarop gejureerd werd. Uiteindelijk won het Kalsbeek College de finale met één punt verschil. 

V-Rede 

De V-Rede werd gewonnen door Intisar Maddoe van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De V-Rede biedt individuele scholieren de kans om 150 seconden te spreken over iets maatschappelijks wat hen raakt. In haar toespraak gaf Intisar aan dat zij niet in de hokjes past, die mensen in Nederland gewoonlijk hanteren en dat de helft van de jongeren niet weten waar ze precies bij horen. Ooit was Nederland een land van polderen, nu is het een land van polarisatie, aldus Intisar.