[Regionieuws] Uitvaart wordt steeds meer een feestje

De uitvaartwensen van Nederlanders veranderen snel. Waar een paar jaar geleden nog veel mensen kozen voor een grote en traditionele uitvaart, kiezen steeds meer Nederlanders nu voor een informele en intieme uitvaart. Dit blijkt uit het Nationale uitvaartwensen onderzoek van Uitvaartverzekeringwijzer.net onder bijna 2.300 Nederlanders. Een uitvaart wordt steeds meer een toost op het leven.

Nederlanders geven voorkeur aan cremeren

Het is al jarenlang een trend dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een crematie. Waar in 2019 nog 70% van de ondervraagden liet weten dat ze gecremeerd wilden worden, is dat nu al 77%. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten ten opzichte van een begrafenis en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf. Opvallend is dat cremeren in de provincie Flevoland (85,9%) het meest populair is en in Overijssel het minst. In Overijssel geeft slechts 63,3% aan gecremeerd te willen worden.

Cremeren is in de leeftijdscategorie 18-30 jaar het meest populair. Maar liefst 90,2% geeft aan gecremeerd te willen worden. In de categorie 75 jaar en ouder is dit nog maar 53,3%.

Koffie met cake verleden tijd

Het afsluitende kopje koffie met het beruchte plakje cake legt het in het onderzoek af tegen een borrel met een hapje. Een toost op het leven wordt daarmee steeds populairder. De inwoners van Flevoland geven met 77,1% aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten. Zij worden op de voet gevolgd door Limburgers en Noord-Hollanders. Alleen in de Groningen is koffie nog populair met 48,3%.

Informele uitvaart met tradities en rituelen verdwijnt

“Vroeger waren de meeste uitvaarten formeel. Mensen droegen zwarte kleding, er werd meestal klassieke muziek gedraaid, er waren professionele dragers voor de kist en na de uitvaart dronk men gezamenlijk een kopje koffie. Tegenwoordig gaat dat vaak anders”, aldus Leon Schouten van Uitvaartverzekeringwijzer.net

Uit het onderzoek is gebleken dat 73,2% van de Nederlanders het liefst een informele uitvaart wenst. In 2019 was dit nog 69,1%. De tradities verdwijnen en uitvaarten worden steeds unieker. Zo vonden vroeger de meeste uitvaarten in een kerk plaats, maar zie je steeds meer dat een uitvaart bijvoorbeeld op een andere locatie plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn een kroeg, een boot, het strand of zelfs een discotheek. Ook de kleding tijdens de uitvaart hoeft niet meer persé zwart en netjes te zijn.


Meer nieuws