[Regionieuws] Volop kansen in de detailhandel in Midden-Utrecht

De personeelstekorten in de detailhandel zijn voelbaar. Hierdoor zijn er al bedrijven die hun openingstijden versmallen of filialen sluiten om het personeel beter te verdelen over vestigingen. De verwachting is dat werkgelegenheid in de detailhandel tot 2024 verder zal groeien. Dit biedt ook in de regio Midden-Utrecht baankansen in detailhandelberoepen waar minder opleiding wordt gevraagd, zoals voor vakkenvullers, kassamedewerkers en kledingverkopers.

Krapte in korte tijd flink gestegen

Na de coronajaren is de krapte in de detailhandel in korte tijd flink gestegen. De sector bleek op salaris moeilijk te kunnen concurreren met andere sectoren. Ruim één derde van de bedrijven in de detailhandel ervaart belemmeringen door tekort aan personeel. Dit tekort is breed en naast specifieke verkoopsegementen als bouwmarkten, optiekzaken en electronicawinkels worden ook generieke segmenten als kleding- en schoenenwinkels, drogisterijen en supermarkten erdoor getroffen.

Verwachte groei

Het totaal aantal openstaande vacatures in de detailhandel groeide in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht in de jaren 2019-2022 met 25%. Naar verwachting zal de totale werkgelegenheid in de detailhandel tot 2024 verder groeien.

Specifieke banen met groeipotentie

Een aantal ontwikkelingen in de sector detailhandel op een rijtje:

  • Bijna de helft van de werknemersbanen in de detailhandel komt voor in winkels waar hoofdzakelijk voedingsmiddelen worden verhandeld. De totale werkgelegenheid in supermarkten stijgt echter, terwijl het aandeel voedingsspeciaalzaken gelijk blijft. Concurrentie en vergrijzing spelen hierin een belangrijke rol.
  • In de non-foodsegmenten is de stijging van het aantal werknemersbanen het grootst bij pure webwinkels. Maar ook doe-het-zelf winkels hebben het aantal werknemersbanen in de afgelopen jaren zien groeien.
  • De groei van grote winkelbedrijven ten koste van kleine ondernemingen zet door. Ook vullen steeds meer internationale ketens het straatbeeld.
  • Tot slot zien we een verschuiving van de vraag van verkopers naar logistieke krachten. Eén van de oorzaken is het toenemende gebruik van zelfscankassa’s.


Meer nieuws