[Regionieuws] Wat kan jezelf doen om dementie te voorkomen? GGD Utrecht start campagne

GGD regio Utrecht, gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties slaan de handen ineen om iedereen in de regio Utrecht inzicht te geven wat je zelf kan doen om dementie te voorkomen. Op 22 mei start in de regio Utrecht de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’. 

Tot 30% van de gevallen van dementie te voorkomen

De campagne loopt van 22 mei tot en met eind november in de hele provincie Utrecht en is gebaseerd op drie leefstijladviezen:

  • Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)

Dementie is niet te genezen en er is ook nog geen medicijn voor. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans deze ziekte te ontwikkelen. Wie de kans op veel ernstige chronische ziekten wil verkleinen kan daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Dementie: één van de grote vraagstukken voor de komende jaren

Mariëtte Pennarts is als GGD-bestuurslid actief betrokken bij het thema Langer Gezond Zelfstandig, tevens is zij wethouder in Woerden. Zij benadrukt de noodzaak van een gezonde leefstijl: “Dementie is één van de grote vraagstukken voor de komende jaren, waar we ons nu al op moeten voorbereiden. Dit kan door mensen wegwijs te maken in welke ondersteuning er is en vrijwilligers te trainen om dementie te herkennen en mensen te helpen. Daarnaast moeten we ons richten op het aanpakken van de risicofactoren, zoals: roken, weinig bewegen, diabetes, een hoge bloeddruk, weinig mentale uitdaging, depressie en sterk overgewicht. Dat is waar deze campagne zich op richt.”

Doe je ook mee?

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken met de campagne, is het belangrijk dat deze op zo veel mogelijk plekken te zien is: bij de huisarts, in de bibliotheek, bij de sportvereniging, in het buurthuis enzovoort. Iedereen kan zich daarom aanmelden als ‘vriend’ van We zijn zelf het medicijn. Vrienden ontvangen van GGDrU de digitale campagnematerialen zoals posters, een bericht voor sociale media, animaties voor schermen in bijvoorbeeld de wachtkamer en flyers is verschillende talen.

Meld je aan via het formulier: https://vragenlijst.ggdru.nl/?f=0nn86ucy6x