[Regionieuws] Weinig werkzoekende jongeren beschikbaar voor arbeidsmarkt in Midden-Utrecht

UWV verstrekte eind november 6.736 WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. Dat waren er 294 minder dan een maand geleden, een daling van 4,2%. Mede door dit afnemende aanbod blijft de krapte op de regionale arbeidsmarkt voor veel werkgevers merkbaar. In Midden-Utrecht is ook het aantal jongeren met een WW uitkering verder afgenomen in november. Ten opzichte van oktober is de afname 9%. Samen met andere organisaties probeert UWV meer inzicht in deze groep werkzoekenden te geven via de Basiscijfers Jeugd. (Archieffoto ter illustratie)

Verdere daling WW-uitkeringen

De daling van het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht in oktober zette in november dus door. De afname was zichtbaar in vrijwel alle sectoren. Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen in november met 3,1%. In vergelijking met vorig jaar lag het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht 2.315 ofwel 24,1% lager. In heel Nederland was de afname afgelopen jaar 23,4%.  Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, kwam afgelopen maand in Midden-Utrecht net als vorige maand uit op 1,4%. Het landelijke percentage bleef ook gelijk en kwam uit op 1,5%.

Weinig werkzoekende jongeren in Midden-Utrecht

De coronacrisis trof vooral jongeren. Veel jongeren verloren hun werk, omdat zij vaker dan ouderen een flexibel arbeidscontract hebben en omdat ze vaker in de horeca en detailhandel werkten. Deze sectoren werden tijdens de eerste golf sterk getroffen door de lockdown en de coronamaatregelen. Als gevolg van het verdwijnen van de contactbeperkende maatregelen en als gevolg van de economische groei is het aantal jongeren met een WW-uitkering vervolgens weer afgenomen.

Hoewel er in het tweede halfjaar van 2020 en het eerste halfjaar van 2021 nog sprake was van een forse afname, was de daling daarna minder sterk en in lijn met de andere leeftijdscategorieën. Ten opzichte van november 2021 is het aantal jongere WW’ers in Midden-Utrecht in november 2022 met 19% gedaald. Er stonden in 2021 in de regio nog 499 jongeren met een WW-uitkering geregistreerd (november 2022 = 403).

Bijna 56% van de jongeren (met een WW-uitkering (225 personen) woont in de gemeente Utrecht. In de gemeenten Nieuwegein en Zeist woont respectievelijk 9% en 7% van de WW-jongeren. In de overige gemeenten in de regio Midden-Utrecht liggen deze percentages lager. De ontwikkeling in het aantal WW’ers in de verschillende leeftijdscategorieën in Midden-Utrecht is te zien in onderstaande grafiek.