RTV Stichtse Vecht

Regionieuws: Wielerronde Vuelta 2022 door Provincie Utrecht

In Madrid is het parcours van de Vuelta 2022 bekend gemaakt. De 77e editie van de Spaanse wielerronde start vrijdag 19 augustus met een tijdrit door Utrecht en de dag erna zal er een etappe dwars door deregio gaan. De renners doen onder meer de gemeenten Leusden, Woudenberg en De Bilt aan. Park Vliegbasis Soesterberg vormt het podium van een tussensprint.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: “De Vuelta doorkruist het mooie Utrechtse landschap. Tijdens het evenement vinden verschillende activiteiten plaats voor en door inwoners. Dankzij vele vrijwilligers is het mogelijk om er echt een sportief en duurzaam evenement van te maken waar iedereen van kan genieten.”

Route door onze provincie 

Op vrijdag 19 augustus is er een ploegentijdrit door de stad Utrecht. Een dag later gaat de etappe van ’s-Hertogenbosch naar Utrecht. Tijdens die rit komt het peloton bij Rhenen onze provincie binnen. Vervolgens rijden de wielrenners via de gemeenten Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soest, Zeist en De Bilt richting de finish op het Utrecht Science Park. De karavaan rijdt ook over de start- en landingsbaan van Park Vliegbasis Soesterberg. Op deze unieke locatie zal een tussensprint gehouden worden. Op zondag 21 augustus leggen de wielrenners een parcours af met start en finish in Breda. De exacte route van alle etappes is te vinden op: www.lavueltaholanda.com.

“De landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg is hét hoogtepunt van het Nederlandse Vuelta-parcours!” vindt Rob Metz, burgemeester van Soest. “Met de weidse natuur van het Utrechts Landschap, op een plek waar de militaire geschiedenis nog écht voelbaar is. Dit belooft een spektakelstuk te worden. Dat is iets waar niet alleen Soesterberg en Soest zich op kunnen verheugen, maar ook de rest van de regio en de Nederlandse wielerfans.”

Maatschappelijke activiteiten 

Het is een opsteker dat een groot evenement als de Vuelta naar de provincie Utrecht komt. De samenwerkende publieke partners, betrokken private partners, inwoners en bedrijven uit de doorkomstgemeenten maken er een sportief, gezond en duurzaam feest van voor iedereen. In de periode rondom het evenement vindt een speciaal programma plaats met allerlei activiteiten. De inhoud van dit zogenoemde ‘activatieprogramma’ wordt in 2022 bekend gemaakt.   

Herkansing 

De Nederlandse projectorganisatie was in 2020 genoodzaakt de start van dit wielerevenement terug te geven aan de Spaanse organisatie in verband met de coronapandemie. Het is gelukt om de start in een ander jaar alsnog vorm te geven in ons land. De organiserende publieke partijen, de provincies Utrecht en Noord-Brabant en de steden Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht, hebben in mei 2021 groen licht gegeven voor de start van de Spaanse wielerronde La Vuelta in 2022 in Nederland.