Reizen met het OV nog makkelijker geworden

Reizen met het OV in de provincie Utrecht is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel, in de bussen en trams van U-OV (verzorgd door Qbuzz) en in de bussen van Syntus Utrecht (verzorgd door Keolis).

Het betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay. In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen.

Nu het ook in de provincie Utrecht mogelijk is om met de betaalpas te reizen, komt de landelijke dekking snel dichterbij. Een actueel overzicht van de dekking staat op www.ovpay.nl. Naar verwachting is in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard in april/mei mogelijk in het OV in heel Nederland.

Makkelijk, maar wel even opletten!

Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. Het is belangrijk dat zowel bij het inchecken als bij het uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder, zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay?

OV-reizigers in de provincie Utrecht kunnen vanaf vandaag in- en uitchecken met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Rabobank, RegioBank, of SNS;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reisoverzicht

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement.
De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers vinden hun reisoverzicht terug door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV en in de OVpay app als de reiziger daar een account aanmaakt. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

In- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen. Binnen dit programma werken OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samen. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Informatie voor reizigers over OVpay is te vinden op www.u-ov.nl/ovpay en www.syntusutrecht.nl/ovpay.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op www.ovpay.nl


Meer nieuws