Repair Café opent in Vreeland: 'Het is een sport om te zorgen dat apparaten een lang leven hebben'

Een kapotte koffiezetapparaat, laptop of broodrooster? Niet weggooien! Vanaf vandaag kan je elke derde zaterdag van de maand naar het Repair Café in Vreeland om je kapotte apparatuur samen met experts te repareren. Initiatiefnemer Kees Verwoerd is druk met de voorbereiding.

Ter oriëntatie is Kees eerst in Breukelen geweest om te zien hoe een Repair Café eruitzag. "Er waren mensen kleding aan het repareren, andere mensen gaven advies over laptops. Wat ik heel speciaal vond is de aanwezigheid van een klokkenmaker. Daar mogen ze best trots op zijn, zover zijn we nog niet in Vreeland."

Houten speelgoed, fietsen en kleding

Maar ook in Vreeland heerst trots op wat er wel kan, niet alleen huishoudelijke apparaten maar ook kleding, fietsen en houten speelgoed kan je namelijk voor reparatie meenemen. In de grote zaal van het dorpshuis staan vanaf vandaag elke derde zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur vijf vrijwilligers klaar om je te helpen. "Ook mijn vrouw komt mee, zij neemt twee naaimachines mee. Het is een gratis service die allemaal draait om vrijwillig elkaar helpen. Als je op deze manier erna een hoop lol kan beleven aan je spullen dan zou dat prachtig zijn."

Het geld groeit me niet op de rug

• Kees Verwoerd

Zo heeft hij afgelopen winter de laptop van zijn zwager aan de hand van instructiefilmpjes gerepareerd, ook van zijn 11-jaar oude laptop die traag is neemt hij geen afscheid. "Ik gebruik geen zware programma's. Zolang hij dingen met voldoende snelheid kan blijf ik het gebruiken."

Internetfilmpjes

Kees zelf is van huis uit scheepvaartdeskundige en op het moment zelf bezig met de reparatie van een tafelblad, maar hij heeft volgens hem zeker niet verstand van alles. "Wat stukgaat probeer ik te repareren, al klussend ben je bezig. Je haalt filmpjes van internet en zo leer je het, als je het gedaan hebt valt het vaak reuze mee."

Mensen denken volgens hem te snel: "Het is al tien jaar oud, we kunnen makkelijk een nieuwe kopen. Terwijl ik denk dat heel veel dingen veel langer mee kunnen. Als ik naar mijn werk kijk, zie ik dingen van ijzer die al 90 jaar oud zijn. Waarom vervangen? Het is toch nog steeds goed! Er zijn wel onderdelen die het begeven maar dan vervang je die onderdelen. Dan ben je veel goedkoper uit."

Zijn doel is om samen verduurzamen leuk te maken. Verder is het van belang om niet alleen energiezuinige apparaten te hebben maar ook de apparaten die we hebben die zo lang mogelijk te gebruiken. "Laten we minder weggooien en minder kopen, het kost allemaal energie om het te maken."

Samen verduurzamen is leuk

Het eerste Repair Café werd in 2009 in Amsterdam gehouden, sindsdien is het ook in meerdere plaatsen in Utrecht te vinden. Zo kun je ook in Nieuwegein, Oudewater en Maarssen terecht. Naast het helpen van buurtgenoten hoopt Kees vooral ook binding te krijgen met buurtgenoten: "Ik woon ongeveer 3,5 jaar hier. Ook mede door corona is het lastig om binding te krijgen. Als we nog opgroeiende kinderen hadden gehad dan kon je nog contact maken op het schoolplein maar de kinderen zijn het huis al uit. Dit is voor mij ook een manier om nog meer mensen in Vreeland te leren kennen."