RHCVV brengt boek Rampjaar bij tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’

Het streekarchief Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) brengt zijn eerste boek uit. Op 25 november verschijnt Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673. Sporen van het Rampjaar in het archief, bij de tentoonstelling over het Rampjaar die nog tot eind maart 2023 bij het RHCVV te bezichtigen is.

Aan de hand van vele zeventiende-eeuwse archiefdocumenten beschrijft Wouter van Dijk in het boek de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie. Van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het blijkt dat er ook na honderden jaren nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven liggen te wachten om verteld te worden. In dit boek wordt een aantal van die verhalen voor het eerst verteld.

Wouter van Dijk is historicus en archivaris en werkt als senior collectiebeheerder bij het RHCVV in Breukelen. Het boek verschijnt op 25 november bij Uitgeverij Waanders, telt 96 pagina’s en kost € 13,50. Het is verkrijgbaar bij het RHCVV, de lokale boekhandel, via www.waanders.nl en www.bol.com.

Tentoonstelling Rampjaar

Het Rampjaar 1672-1673 bracht de nog jonge Nederlandse staat aan de rand van de afgrond. Terwijl de bisschoppen van Keulen en Munster het oosten en noorden van de Republiek plunderden en vanaf zee een invasie van de Engelse koning dreigde, trok het Franse leger vanuit het zuiden op. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de Franse troepen tegenhield, vormde de Vechtstreek in deze periode de noordelijke frontlinie. Dit had rampzalige gevolgen voor de regio en de bevolking.
Tot eind maart 2023 is bij het RHCVV Soldaten in de streek 1672-1673, Restanten van het Rampjaar in het archief te zien. Een interactieve tentoonstelling met een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken.

Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV)

Als regionaal archief bewaart en beheert het RHCVV de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en de stad Weesp. Daarnaast beheert het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezalen in Breukelen en Weesp kun je terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek. Regelmatig worden er cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Voor meer informatie: www.rhcvechtenvenen.nl.