Robots programmeren of een gereedschapskist timmeren?

Wil ik misschien de techniek in? Ook dit jaar gaan ruim 800 leerlingen uit groep 7 en 8 in Stichtse Vecht op 12 oktober op zoek naar het antwoord op die vraag. Met talloze leuke workshops laten ondernemers uit de gemeente de kinderen ervaren wat je met een technische opleiding allemaal kan doen.   

Vliegen met een drone, metalen voorwerpen maken, dakpannen leggen, robots programmeren, sleutelen aan auto’s en nog veel meer… het gebeurt allemaal tijdens de Tech Experience Dag van Stichtse Vecht in de speciaal voor deze gelegenheid omgetoverde OVVO-hal in Maarssen.

Tijdens de zogenoemde Techniekdag verzorgen bedrijven een groot aantal leuke en interactieve workshops. Jongeren gaan zelf aan de slag en ervaren hoe leuk het is om in de techniekbranche te werken en wat de mogelijkheden zoal zijn. Het helpt ze bovendien een betere studiekeuze te maken, want dat is waar ze op korte termijn voor staan: de keuze van een vervolgopleiding na de basisschool.

Het mes snijdt aan twee kanten, want net als in andere branches zitten ook technische bedrijven te springen om personeel. Enthousiaste ondernemers grijpen met evenzoveel workshops de gelegenheid aan om hun passie over te brengen op een jongere generatie: de vakmensen van de toekomst. De scholen hebben hun leerlingen opgegeven. Elke leerling doet mee aan drie workshops.

Kinderburgemeester Benjamin Boomsma opent donderdag 12 oktober de Tech Experience Dag Stichtse Vecht geheel in stijl, bijgestaan door wethouder Dick Polman (economie) en Karin van Vliet (onderwijs).