Schaarste zonnebloemolie raakt ondernemers Stichtse Vecht

Volgens het FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) dreigt er een tekort aan zonnebloemolie te komen vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook ondernemers binnen de gemeente Stichtse Vecht merken de gevolgen van de schaarste.

Vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de levering van zonnebloemolie vanuit Oekraïne beperkt. Dit lijdt tot schaarste in de supermarkten en groothandelaren. Supermarktmanager Peter Boogers, van Jumbo Breukelen, vertelt: ‘We hebben een limiet van één fles per klant ingevoerd om het hamsteren te voorkomen.’

‘Ik snap dat de supermarkten het maximum van één fles per klant hebben ingesteld om hamsteren te voorkomen,’ vertelt een supermarktklant. ‘Het is niet helemaal te voorkomen. Je kunt ook iedere dag opnieuw de winkel in, of langs verschillende supermarkten, om telkens weer een fles te halen,’ vult een andere voorbijlopende klant.

Vanwege de schaarste is de prijs van de zonnebloemolie ook gestegen. ‘Ik betaalde normaal €1,50 voor een liter zonnebloemolie bij de groothandel maar dat zit nu al tegen de €6,50 aan,’ vertelt Woshyar; eigenaar van pizzeria Il Nilo in Breukelen. ‘Ik heb gister bij de groothandel vijf liter olie voor bijna dertig euro gekocht. Als de prijzen zo blijven dan stap ik over op olijfolie. Het is bijna net zo duur maar wel gezonder en het heeft meer smaak,’ vult hij aan.

Ook bij cafetaria Breukelen merken ze dat de zonnebloemolie schaars is. ‘Bij de groothandel is het niet meer te betalen en bij de supermarkt mogen we maar één fles halen. Gelukkig hebben we nog voldoende voorraad voor de komende twee maanden maar we zullen toch ook wat zuiniger moeten zijn,’ vertelt Lou; eigenaresse van cafetaria Breukelen. Als gevolg van de stijgende olieprijs zijn ze bij de cafetaria genoodzaakt hun prijzen te verhogen. ‘We moeten wel want anders halen we bijna geen winst meer. We hopen dat de klanten het begrijpen.’