RTV Stichtse Vecht

Slot Zuylen zoekt vrijwilligers en organiseert inloopmiddag

Op zondag 26 februari organiseert Slot Zuylen een middag die speciaal bedoeld is om potentiële vrijwilligers te laten zien wat het betekent om bij Slot Zuylen vrijwilliger te zijn. Wat houden de verschillende vrijwilligersfuncties in? Hoe gezellig is het team eigenlijk en hoe mooi is de omgeving waarin je werkt? Ontdek het allemaal op 26 februari!

Ben je op zoek naar een zinvolle en leuke tijdsbesteding op een van de mooiste plekken van Utrecht? Misschien is een vrijwilligersfunctie bij Slot Zuylen wel iets voor jou! Het kasteel en de tuinen zijn al sinds 1952 opengesteld voor publiek en in al die jaren zijn vrijwilligers de grote steunpilaar van de organisatie geweest. Niet alleen vanwege het vele en gevarieerde werk dat ze doen voor de openstelling en het behoud, maar ook in hun rol als ambassadeur. Want een plek die zó fijn is dat je er graag je vrije tijd besteedt als vrijwilliger, wie wil daar nou niet op bezoek komen?

Tijdens de open middag wordt je ontvangen in het koetshuis met koffie, thee en taart. De directeur vertelt kort over de geschiedenis van het kasteel en wat we zoal doen. Daarna wordt je door onze vrijwilligers langs de verschillende werkplekken geleid om een idee te krijgen van de werkplek en de collega’s. We sluiten weer af in het koetshuis met een drankje.

De organisatie

Slot Zuylen is in de afgelopen jaren vol in ontwikkeling. Er ligt een prachtig en veelzijdig programma van tentoonstellingen, concerten, rondleidingen en nog veel meer! Zo is er altijd iets te beleven voor bezoekers van alle leeftijden. Bovendien hebben we de lekkerste huisgemaakte taarten, broodjes en soepen van Utrecht! Slot Zuylen beschikt over een betaald team van ongeveer 5 fte, ondersteund door zo’n 100 vrijwilligers. Twee beheerders sturen de openstelling van het kasteel, de tuinen en de winkel aan. Drie horeca medewerkers zorgen voor een gastvrije ontvangst in ons café. In april 2023 opent er zelfs een extra horeca locatie op het terras gelegen naast het kasteel. Vrijwilligers worden jaarlijks uitgenodigd voor de opening van tentoonstellingen, lezingen en concerten. Als dank voor de vrijwilligers worden jaarlijks een barbecue en een eindejaarsactiviteit georganiseerd. In 2022 was dat een high tea in de Gobelinzaal.

Wat doen vrijwilligers op Slot Zuylen?

  • Gastheer of -vrouw in het kasteel

Dit behelst het ontvangen van gasten in het slot, hen wegwijs maken en waar mogelijk het beantwoorden van vragen die bezoekers hebben. Grote (kunst)historische kennis is absoluut niet vereist. Dat komt vanzelf! Het gaat vooral om een gastvrije houding en leergierigheid. Als je voldoende ervaring hebt, is er een opleidingstraject om rondleider te worden.

  • Medewerker in de horeca

In een van onze twee cafés help je gasten aan een stukje taart, koffie, biertje of iets anders lekkers. Het café is open tijdens de reguliere openstelling van het kasteel, maar er zijn geregeld evenementen waarbij we ook een (kleine) bar exploiteren in of om het kasteel. Denk daarbij aan concerten of lezingen, waarbij we voor- of achteraf een drankje serveren.

  • Medewerker in de winkel

Als vrijwilliger ben je het eerste aanspreekpunt van bezoekers! Mensen komen hun online kaartje verwisselen voor een toegangsbewijs en komen vaak achteraf nog een leuk aandenken aan Slot Zuylen kopen.

Voor alle functies geldt dat een dienst in principe één dagdeel is, maar sommigen vinden het fijn om twee dagdelen te werken als ze er toch zijn! We hebben een roosteringsprogramma waarin mensen zelf hun diensten kunnen inroosteren.vacatures en programma op www.slotzuylen.nl/agenda