Smaak overwint het van de hoge voedselprijzen: ''Kibbeling is duurder, maar blijft lekker"

Waar de energieprijzen dalen, stijgen de prijzen van boodschappen juist. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie in februari naar 8 procent gestegen, mede vanwege de hogere voedselprijzen. Het dure leven houden de gemoederen van de bezoekers op de markt in Breukelen bezig, maar lekker eten blijft het tóch nog winnen van de gestegen prijzen.  

Het is het gesprek van de dag wanneer twee vriendinnen elkaar tegenkomen: "je bent zo'n hoop geld kwijt voor boodschappen.'' En dat merkt ook groenteboer Marcel, daarom heeft hij een mooie aanbieding voor de bezoekers vandaag. "Nergens goedkoper, boerenkool is 1,49 euro.''

Marcel was vroeger kweker. De wintermaanden zijn over het algemeen sowieso al zwaar legt hij uit. 'Er is dan niet veel aanbod, maar dit jaar wordt er minder gestookt in de kassen. En in Spanje zitten ze met tegenvallende temperaturen waardoor er minder aanbod is.'' En daardoor stijgen de prijzen. 

Tomaten 10 euro per kilo

Voor de liefhebbers van de Hollandse trostomaten ziet het ernaar uit dat ze het deze winter beter kunnen overslaan, tenzij ze bereid zijn ervoor te willen betalen: 9,98 euro per kilo. Ook fans van sperziebonen mogen de portemonnee flink opentrekken want een pond kost 3,99 euro. 

Een vaste klant die wekelijks zijn ananas op de markt haalt vertelt dat hij de gestegen prijzen schandalig vindt, maar toch weerhoudt dat hem niet om de dure producten te kopen. 'We kunnen er niks aan veranderen.'' Ook een ijsliefhebber vertelt dat ze zich soms doodschrikt bij het zien van de prijzen. ''Opeens moet je 3,50 euro betalen voor een hoorntje met softijs.'' Reden voor haar om het minder vaak te kopen, net zoals kleding waar ze ook van houdt.

Smaak wint, kibbeling populair

Toch schrikt het hoge prijskaartje niet iedereen af. ''Ik koop gewoon wat we nodig hebben en wat lekker is natuurlijk.'' En daar hoort ook vis bij. ''Ik neem zo kibbeling, heerlijk. Is ook duurder geworden ja.'' De medewerkers van de viskraam beamen dat. De prijs voor een portie is nu 6 euro. ''Kibbeling is enorm in prijs gestegen maar nog steeds heel populair, het is de meest gekochte vis hier.'' Een andere medewerker herinnert zich de tijd dat een portie nog 3,50 was. De stijging gebeurt niet in een keer volgens haar. ''Mondjesmaat komt er wat bij.''

Ik reken op het eind af. Het is wat het is

• Marktbezoeker

Op de prijskaartjes letten doen sommigen ook niet meer: ''Ik reken af, het is wat het is.''