Stichtse Vecht bereidt zich voor op ‘monsterklus’

Op 22 november gaat Nederland naar de stembus voor vervroegde 2e Kamerverkiezingen. In algemeenheid wordt de organisatie van de verkiezingen getypeerd als een ‘monsterklus’ waarbij het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Hoe zit dat in Stichtse Vecht?

Vrijwilligers

Bij de organisatie van verkiezingen wordt gebruik gemaakt van vrijwilligers. Met name bij de provinciale verkiezingen in maart ging dat op landelijk niveau niet geheel vlekkeloos: ‘Het tellen van de stemmen werd door extra regels en een hoge opkomst een drama. Er gingen onder ambtenaren verhalen rond over huilende vrijwilligers die tot diep in de nacht bezig waren geweest met tellen,’ aldus een eerder gepubliceerd artikel in de Telegraaf. In Stichtse Vecht speelt dat volgens de gemeente overigens niet: ‘Van de ruim 700 vrijwilligers hebben we 5 afmeldingen ontvangen,’ aldus de gemeente Stichtse Vecht.

Voldoende vrijwilligers in Stichtse Vecht

Het vinden van voldoende en geschikte vrijwilligers lijkt in Stichtse Vecht ook voor de komende verkiezingen geen probleem te zijn; dit in tegenstelling tot de landelijke ontwikkelingen waarbij het vinden van voldoende vrijwilligers als ‘een flinke kluif’ wordt getypeerd. 'Bij alle verkiezingen heeft Stichtse Vecht voldoende aanmeldingen. We hebben geen aanleiding om te denken dat dit nu anders is,' aldus gemeente Stichtse Vecht. 

Actieve benadering

De gemeente Stichtse Vecht is sinds juli al actief op zoek naar vrijwilligers voor de organisatie van de 2e Kamerverkiezingen in november: ‘Eind juli zijn wij gestart met het benaderen van bestaande vrijwilligers en ambtenaren. Via onze website www.stichtsevecht.nl/verkiezingen kunnen nieuwe vrijwilligers zich aanmelden. We houden het aantal aanmeldingen in de gaten en gaan, waar nodig, breder werven. We hebben namelijk veel mensen nodig. We werken in 2 dagdelen, per dagdeel is de vergoeding voor een voorzitter €200 en voor een stembureaulid €175. Reserveleden ontvangen €40 om hun agenda vrij te houden. Tellers op donderdag 23 november ontvangen €100. Reservetellers ontvangen €20 euro. Deze vergoedingen zijn hoger dan vorige verkiezingen.’

Vol vertrouwen

Wat betreft de ‘monsterklus’ ziet de gemeente Stichtse Vecht de verkiezingen met veel vertrouwen tegemoet: ‘Er komt inderdaad een hoop werk op ons af maar het verkiezingsteam is compleet en is al enige weken gestart met de voorbereidingen,’ aldus gemeente Stichtse Vecht. Op 22 november gaat Nederland naar de stembus voor vervroegde 2e Kamerverkiezingen. De laatste Tweede Kamerverkiezing vond plaats op 17 maart 2021. Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats. Vanwege het vallen van het Kabinet Rutte, vinden er dit jaar vervroegde verkiezingen plaats. 


Meer nieuws