Stichtse Vecht nationale koploper snelheidsboetes

In 2021 werden zo’n 1.251.161 snelheidsboetes uitgeschreven in de provincie Utrecht. Verkeersdeelnemers werden het vaakst beboet in Stichtse Vecht, gevolgd door de stad Utrecht en De Ronde Venen. Deze gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor ruim driekwart van alle Utrechtse snelheidsboetes. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Stichtse Vecht: Koploper van Nederland

In Stichtse Vecht werden vorig jaar 512.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 1.400 prenten per dag. De gemeente is hiermee koploper, want nergens in Utrecht en zelfs in heel Nederland werden zo veel snelheidsboetes uitgeschreven als in Stichtse Vecht. Vooral de trajectcontrole op de A2 zorgden voor veel bonnen in onze gemeente.

Dit zijn de meest actieve flitspalen van Utrecht

De meest actieve flitspalen van Utrecht staan langs de N201 bij Stichtse Vecht. De twee flitsers, die langs beide richtingen te vinden zijn, hebben vorig jaar 31.422 en 20.210 verkeersdeelnemers beboet voor te hard rijden. Ze zijn hiermee de grootste melkkoeien van Utrecht. De top 3 meest actieve flitsers wordt verder aangevuld door de flitspaal bij De Poort van Nieuwegein, met 18.591 boetes. 

Ook de provinciale hoofdstad is een koploper binnen de provincie. In de Domstad werden in 2021 ruim 318.000 weggebruikers beboet voor hard rijden. In Wijk bij Duurstede werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: hier kregen vorig jaar 78 verkeersdeelnemers een boete voor te snel rijden. 

In Bunnik gemiddeld meest forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Utrecht was vorig jaar 8,1 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Bunnik over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde Bunnikse snelheidsoverschrijding zelfs 11,3 km/u. De top 5 Utrechtse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

  1. Bunnik: gemiddeld 11,3 km/u te hard
  2. Houten: gemiddeld 10,4 km/u te hard
  3. Baarn: gemiddeld 10,3 km/u te hard
  4. Woerden: gemiddeld 9,6 km/u te hard
  5. Veenendaal: gemiddeld 9,6 km/u te hard

In heel ons land werden er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden. 

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.” Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.