RTV Stichtse Vecht

Stichtse Vecht twee helden rijker: Jan en Bert zwemmen voor de Voedselbank

STICHTSE VECHT - Wie vandaag langs de Vecht kwam, heeft ze misschien wel gezien: Jan Rutterkamp (56) en Bert van Rossum (64). Ze zwemmen 25 kilometer in de rivier om geld op te halen voor de Voedselbank Stichtse Vecht. De voedselbank is blij met de actie van Jan en Bert en kan het geld goed gebruiken.

Maandenlang hebben Jan en Bert getraind. Ze zijn allebei lid van de triatlonvereniging in Breukelen en houden van zwemmen in open water. Maar ze wilden meer doen dan dat. "Ik zeg altijd tegen Bert: wij hebben het goed genoeg. Maar er zijn helaas mensen die het minder goed hebben dan wij", zegt Jan. Toen kwamen de mannen op het idee om geld op te halen voor de Voedselbank Stichtse Vecht. En dan het liefst in combinatie met hun hobby: zwemmen.

Megatocht

Om 08.00 uur vanochtend zijn ze gestart in Oud-Zuilen. Burgemeester Ap Reinders gaf het startsein en de mannen begonnen enthousiast aan de tocht. Ze zwemmen gemiddeld drie kilometer per uur en komen onder andere langs Maarssen, Breukelen, Nieuwersluis, Loenen aan de Vecht en Vreeland.

Jan en Bert zwemmen tien uur lang, wel met pauzes. Rond 18.00 uur hopen ze te finishen in Nigtevecht. Dat is toch nog even spannend, vertelt Bert. "Ergens zit een stemmetje in je hoofd: als ik het maar haal, als ik het maar haal. Maar er staat publiek langs de Vecht en die mensen hebben gedoneerd. Ze moeten wel waar voor hun geld krijgen. Dus we moeten het halen."

Lichtpuntjes

In totaal hopen Jan en Bert 6500 euro in te zamelen voor de Voedselbank. "Stichtse Vecht heeft 65.000 inwoners. Dus als iedereen een dubbeltje overmaakt, dan kom je op 6500 euro", verklaart Bert. Vanavond hopen ze het streefbedrag op te hebben gehaald.

Marjan de Winter van de Voedselbank vertelt dat ze het geld goed kunnen gebruiken. "We hebben 105 gezinnen in Stichtse Vecht die bij de Voedselbank komen. Dat zijn zo'n 270 monden die gevoed moeten worden. Die gezinnen hebben het echt slecht, omdat ze weinig te besteden hebben. Dus het is fijn dat de actie daaraan bijdraagt."

Zowel de gezinnen als de Voedselbank zijn blij met dit soort acties, zegt De Winter. "We hebben ook weleens een actie gehad, waar we cadeaubonnen mochten uitreiken. Dan zie je hoe blij mensen daarmee zijn. Dan zeggen mensen: wat fijn dan kan ik wat voor de verjaardag van mijn kind kopen. Dan zie je de kleine lichtpuntjes. Dat is echt heel bijzonder."

En dus is Stichtse Vecht met de actie van Jan en Bert vandaag twee helden rijker.