Streekbelangen wil inspreekrecht terug in de raad

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 juni aanstaande pleit Streekbelangen voor terugkeer van het inspreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. (Archieffoto gemeenteraad ter illustratie).

U herkent het vast nog wel. Een raadsvergadering die over meerdere dagen wordt uitgesmeerd vanwege de lange behandeling van bespreekstukken. Dat was mede de aanleiding om als pilot diverse veranderingen door te voeren zoals effectieve spreektijd en het verplaatsen van het inspreekrecht naar de commissievergaderingen. 

Vergaderingen efficiënter

Steekbelangen: 'Om de raadsvergaderingen efficiënter te laten verlopen is de Werkgroep ‘werkwijze van de raad’ in het leven geroepen. De werkgroep is met een aantal voorstellen gekomen en hier is in een pilot mee geoefend. Over het algemeen is men zeer tevreden over de nieuwe regels die gelden bij de raadsvergaderingen. De vergaderingen worden efficiënter en overzichtelijker ervaren.'

Te vroeg om inspreekrecht af te schaffen

Voor het definitief afschaffen van het sinpreekrecht in de raad vindt de partij het nog veel te vroeg: 'Omdat de nieuwe werkwijze voor het inspreekrecht nog niet geheel uitgekristalliseerd is, is het voor Streekbelangen te vroeg om nu al het inspreken in de Raad af te schaffen.Op initiatief van Streekbelangen is er een amendement ingediend om het inspreken in de Raad nog niet af te schaffen zonder dat er een goed alternatief is voor de inwoners. Meerdere fracties hebben al aangegeven het amendement mede in te willen dienen.'

LIVE bij RTV Stichtse Vecht

Het voorstel van de partij wordt behandeld in de raad van 27 juni aanstaande. Deze is in zijn geheel live te volgen bij RTV Stichtse Vecht vanaf circa 19.10 uur op de kanalen van RTV Stichtse Vecht. 


Meer nieuws