RTV Stichtse Vecht

Studenten journalistiek op bezoek bij burgemeester

'hier zit de journalist van de toekomst, in hun vorming en opleiding steek ik graag tijd' geeft burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht aan. Vrijdag 3 februari ging de burgemeester in gesprek met  studenten van de School voor Journalistiek, Hogeschool Utrecht.

Het moest even op gang komen maar toen kwamen de wat scherpere vragen uit de 1e jaars studenten journalistiek. Zeker nadat burgemeester Ap Reinders aangaf dat een bestuurder graag scherpe vragen krijgt voorgelegd. 'Niet de vragen die gewoon vindbaar zijn in bijvoorbeeld beleidstukken of raadsinformatie stukken leg het vuur maar aan onze schenen en ik weet dat ik dit ook kan zeggen namens de andere leden van College Stichtse Vecht' benadrukte de burgemeester nogmaals.  Vragen kwamen er over het wel continu laten wapperen van de Oekrainse vlag op bijvoorbeeld het gemeentehuis maar niet de regenboogvlag. Of de vraag over de vele stroomstoringen die met name in Maarssenbroek voor veel overlast zorgt. Waarom kan hier nou niets aan gedaan worden en voelt de burgemeester zich verantwoordelijk? De reactie op deze vragen wordt binnenkort gepubliceerd op het eigen nieuwskanaal van de studenten.  Te vinden via: https://svjmedia.nl/nosv/

Samen met twee ambtenaren van de afdeling communicatie Stichtse Vecht werd door de burgemeester uitgelegd hoe en waar je nou bij een overheid de juiste vragen stelt als journalist. Ook werd aangegeven wat de impact van een persvraag heeft binnen de organisatie. De woordvoerder van de burgemeester gaf aan: 'zodra wij vragen uit de media krijgen laten we ander werk vallen, dat heeft echt bij ons een hoge prioriteit'. Maar de vraag moet wel blijkgeven van ingelezen te zijn, vrij van taalfouten en met een nette aanhef. De studenten journalistiek uit Utrecht vroegen zich dan vervolgens wel af waarom hun vragen recent afgedaan zijn met een mailtje dat er geen tijd en mankracht vanuit de organisatie is om vragen van studenten te beantwoorden. 

RTV Stichtse Vecht vroeg na afloop burgemeester Ap Reinders naar het belang om deze studenten te ontvangen en er tijd in te steken. 'Hier zit de journalist van de toekomst. Ik vind het van belang om bij te dragen aan hun vorming en opleiding. Een samenleving moet kritische volgers houden en dat is bij uitstek een taak van de journalist. Het houdt ons als bestuurders scherp. Daarbij komt dat wij de media als bestuur ook nodig hebben om van te leren', aldus burgemeester Ap Reinders.


Meer nieuws