RTV Stichtse Vecht

Studenten leveren creatieve ideeën aan voor verduurzaming Stichtse Vechtse monumenten

Woensdag 12 april bezochten 18 studenten van de Hogeschool Utrecht (HU) 2 buitenplaatsen in onze gemeente: Vreedenhorst (Vreeland) en Boom & Bosch (Breukelen). Hun bezoek was onderdeel van de opleidingsmodule verduurzaming van monumenten. (Archieffoto RTV Stichtse Vecht)

‘Energie’ onderwerp van gesprek

Kees Beelaerts van Blokland (eigenaar Vreedenhorst) gaf de studenten een inkijkje in het leven op een buitenplaats en de verduurzamingsvraagstukken waar hij voor staat. Voor de toekomst van de buitenplaats is ‘energie’ het onderwerp van gesprek. De studenten denken na over hoe de verduurzaming van het monument voor een lagere energierekening kan zorgen.

Creatieve ideeën voor een duurzame toekomst van monumenten

In Boom & Bosch werkten de studenten aan een casus over het gebouw. Een rollenspel bracht hen tot creatieve ideeën over het toekomstig gebruik en de verduurzaming van dit monument.

Kennis verduurzaming monumenten bevorderen

Gemeente Stichtse Vecht: 'Deze veldexcursie was mogelijk dankzij een samenwerking tussen de HU, gemeente Stichtse Vecht, Monumentenwacht Utrecht en MooiSticht vanuit het erfgoeddeal-project ‘Du Moments des Monuments’. Hiermee vergroten we de kennis over de verduurzaming van monumenten bij onze monumentendeskundigen. De studenten volgen de opleiding ‘HU Post-bachelor Bouwhistorie en Restauratie’.'