Terug in de tijd met de inhoud van de tijdcapsule ‘MillenniuM Memorial’

Terug in de tijd met de inhoud van de tijdcapsule ‘MillenniuM Memorial’ van leerlingen en docenten van het Broeckland College uit 1999 bij het RHCVV. Vanaf dinsdag 7 november is bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) in Breukelen de inhoud van de tijdcapsule uit 1999 van het Broeckland College te bezichtigen die begraven werd naast het ‘Millennium Memorial’. 

De jaarwisseling van 1999 was een bijzonder moment voor iedereen. Niet alleen begon een nieuw jaar, maar ook het nieuwe millennium werd ingeluid. Om deze historische gebeurtenis te markeren, ontwikkelde Atze de Groot en zijn zoon Adrian van het Broeckland College het ‘MillenniuM Memorial’. Het monument ziet eruit als een schoolboek dat uitkijkt naar de toekomst en er staat ‘Fugit hora’ op geschreven, dit betekent ‘De tijd vliegt’. De hoofdletters MM verwijzen naar het getal 2000 in Romeinse cijfers.

Aan de voet van dit monument werd een tijdscapsule begraven, samengesteld door leerlingen van het Broeckland College. Deze bevatte een gevarieerde mix van items; een pot met lucht, kranten, een video en zelfs een fles jenever. Daarnaast schreef iedere leerling een brief aan zijn of haar toekomstige kinderen, deze zijn ook in de kist gestopt. De beste brief uit ieder leerjaar kreeg een prijs, namelijk een talking-watch, een pratend horloge.

Destijds werd de afspraak gemaakt om de tijdscapsule twintig jaar later, in 2020, weer op te graven en de inhoud tentoon te stellen. Vanwege de COVID-19-pandemie in 2020 is de opgraving uitgesteld tot 2022. Het materiaal uit de tijdscapsule is nu te bewonderen in het regionaal archief RHCVV in Breukelen, waar historische lokale documenten, afbeeldingen en objecten van organisaties, scholen en verenigingen worden bewaard.

Vanaf 7 november krijgt iedereen de kans om via de kranten, foto’s en objecten die meer dan twintig jaar geleden door docenten en leerlingen van het Broeckland College in de grond zijn gestopt, terug in de tijd te gaan.

Praktische informatie en aanmelden

De inhoud van de tijdscapsule is van 7 november 2023 tot 29 maart 2024, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-17.00 uur, te bezichtigen bij het RHCVV, Schepersweg 6E in Breukelen (in het Cultuurhuis).