Tientallen kerstballen en een metershoge lichtmast: familie Jacobs uit Breukelen klaar voor Kerst

Breukelen – Elke ochtend trekt Cor Jacobs uit Breukelen een kerstmanpak aan om zich onder te dompelen in zijn eigen kerstwereld. Zijn hele huis, van tuin tot woonkamer, is uitbundig versierd. “We hebben er plezier in en iedereen mag ervan mee genieten.”

Traditiegetrouw staat de kersttuin van de familie Jacobs alweer in volle glorie. Elk jaar in december verandert hun tuin in een kerstparadijs. Zuurstokjes, meerdere kerstbomen, heel veel cadeautjes, een legioen aan kerstballen van groot tot klein, rendieren, pinguïns, sneeuwpoppen en een lichtmast van zes meter hoog: niets is te gek. “Wat mij betreft doen we dit het hele jaar door”, lacht Cor.

Afstruinen van winkels

Zelf is Cor al het hele jaar bezig met het afstruinen van zijn favoriete kerstwinkels en de inkoop van nieuwe spullen. Elk jaar komt er dan ook wel wat nieuws bij. “Dit jaar zijn dat de grote kerstballen”, vertelt hij terwijl hij door zijn tuin loopt. Als alles in huis is gehaald, gaat de familie aan de slag met het optuigen van de tuin. “Daar zijn we zeker zo’n twee weken mee bezig”, vertelt Cor. Maar dan mag het resultaat er wezen.

Het versieren van de tuin doet de familie al zo’n zeventien jaar en in totaal staat er zo’n 900 euro aan kerstspullen in de tuin. Toch is de verzameling nog niet compleet. Het enige wat nog mist? “Sneeuw, maar dan echte sneeuw”, daar hoopt Cor nog vurig op voor dit jaar.

Verkleed als Kerstman

Om het kerstgevoel nóg dichterbij huis te brengen verkleedt Cor zich ook als Kerstman. “Ze noemen me het hele jaar door Kerstman. Ik hoef alleen maar een rode jas en een rood petje op te doen”, lacht hij.

Dat zijn hartenbrekers. Dat is waar je het voor doet.

• Cor Jacobs uit Breukelen

De familie krijgt bijna alleen maar positieve reacties van voorbijgangers uit de buurt. “Vooral kinderen komen voorbij om de Kerstman een groet te geven. Dat zeggen ze dan ook: 'hallo Kerstman, wat leuk om u weer te zien!' Dat zijn hartenbrekers. Dat is waar je het voor doet.”

Vierseizoenentuin

De kersttuin is niet het enige pareltje van de familie. Elk seizoen kent een ander thema: de Paastuin, de Zomertuin, de Halloweentuin en de Kersttuin.

“Met Pasen hangen we de grote boom vol met eieren. In de zomer hebben we schepjes, emmertjes en strandballen. Daarna komt Halloween en dan gaan we lekker griezelen met z’n allen. Het jaar sluiten we af met deze kersttuin”, legt Cor uit.

Zelf heeft hij geen favoriet: “Ik vind alle tuinen even leuk. Maar Kerst is wel de warmste tijd van het jaar. De zon hoeft niet eens te schijnen, want je hebt al gewoon zoveel plezier van de tuin.”

Een kerstgroet van de Kerstman uit Breukelen kan dit jaar natuurlijk niet ontbreken. “Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen, veel gezondheid en geluk in het nieuwe jaar.”