Tiga Serangkai feliciteert eerste vrouwelijke zwarte bander van de vereniging

Astrid Hornman is de eerste en jongste vrouwelijke zwarte bander van de Maarssenbroekse Pencak Silat vereniging Tiga Serangkai. Pencak silat is de verzamelnaam voor Indonesische vechtkunsten. (Foto Tiga Serangkai)

De vereniging op haar social media kanalen: 'Daar is ze dan... onze eerste en jongste dame met een zwarte band.Wij ( het bestuur en alle zwarte banders) zijn ontzettend trots op Astrid Hornman. Het was een zwaar examen maar ze heeft het met vlag en wimpel volbracht. Tijdens het sparren werd ze niet gespaard en was ze behoorlijk uitgeput na een aanval van 7 mannen.'

Het examen begon om 13:00 uur en eindigde om 16:15 uur. Het was een flinke uitputtingsslag, vooral omdat ze de enige examenkandidaat was. Voor de pauze heeft Astrid diverse technieken laten zien, uitgevoerd en ondergaan van alle voorgaande examens. Deze gaven een goede weergave van de technische kant van onze sport. Vooral de trappen van Astrid sprongen eruit.  Daarna volgde een stukje theorie waarbij Astrid ons vertelde over haar visie op Tiga Serangkai. Het was mooi om te horen dat ze als eerste vrouwelijke zwarte bander andere meisjes en vrouwen wil helpen om zelfverzekerder te worden. Het eerste gedeelte eindigde met een indrukwekkende gevechtsloop met een zwaard.

Na de pauze was het tijd voor de creatieve kant van onze sport, hierbij speelt improvisatie de hoofdrol. Want in een wedstrijd of op straat is het immers ook niet mogelijk om jezelf voor te bereiden (uiteraard gebruiken we onze technieken alleen ter zelfverdediging). Het laatste gedeelte was vooral fysiek erg zwaar met sparren, grondgevechten en harding. Ze moest continu het opnemen tegen fitte tegenstanders terwijl ze zelf al uitgeput was, maar wat een strijdlust toonde ze. Daarbovenop had ze nog een paar keer kramp, maar ze beet zich er toch doorheen.

Vereniging Tiga Serangkai: 'We nemen ons petje af voor het prachtige examen dat Astrid heeft laten zien en haar doorzettingsvermogen. We zijn enorm trots op onze kersverse zwarte bander.'