Tijdelijke pontonbrug Breukelen

Vanwege de vervanging van de brug over de Vecht in Breukelen, wordt er bij Boom & Bosch een tijdelijke pontonbrug aangelegd. Deze tijdelijke brug wordt opengesteld voor voor voetgangers, fietsers en in noodgevallen de ambulance en de brandweer per fiets. Deze wordt gebruikt tijdens de vervanging van de Vechtbrug in het eerste kwartaal van 2022.

Gemeente Stichtse Vecht: 'We maken van de tuin en oprijlaan van Boom en Bosch gebruik. Voor de tijdelijke brug is de locatie gekozen tussen de beukenhagen van de tuin aan de Vecht en de bomen van de perceelgrens. Vanaf de parkeerplaats loopt nu een onverhard pad richting de Vecht. Dit pad zal gebruikt worden als aansluiting naar de pontonbrug. Er zal een tijdelijke verharding worden aangebracht voor een goede bereikbaarheid van de tijdelijke brug. De brug is ook te gebruiken door een ambulance. Met wegneembare palen aan beide kanten wordt voorkomen dat ander autoverkeer gebruik kan maken van de pontonbrug.

Er zal een pontonbrug worden aangebracht met aluminium oprijkleppen en pontons. De brug is beweegbaar, zodat deze geopend kan worden indien dit noodzakelijk is. Gemeente Stichtse Vecht: 'Over het deel van de omleidingsroute van de Markt tot het Zandpad zal tijdelijke verlichting aangebracht worden omdat de bestaande in het park onvoldoende verlichting biedt. Dit om de verkeersveiligheid te verhogen en een positieve beïnvloeding van de veiligheidsbeleving van de gebruikers.'

Om te voorkomen dat mensen een verkeerde route volgen op het terrein van Boom en Bosch, zal er vanaf de Markt tot de pontonbrug aan beide kanten van de weg een kunststof barrier geplaatst worden. Deze barrier zal het verkeer geleiden en voorkomen dat er op het terrein ‘gezworven’ gaat worden of van de weg gedwaald. Hierdoor is parkeren bij Boom en Bosch niet mogelijk. Gemeente Stichtse Vecht: 'Voor commissie- en raadsvergaderingen zal er uitgeweken moeten worden naar de Markt en de Hazeslinger in Breukelen. Voor de werkzaamheden van de bodes en RTV Stichtse Vecht wordt rekening gehouden om te parkeren. Dit geldt ook voor een invalidenparkeerplaats.'

Buitenplaats Boom en Bosch is ook een gemeentelijke trouwlocatie. In het eerste kwartaal van 2022 zijn er geen huwelijken gepland en de huwelijkskalender is gesloten voor deze periode. Dit is met een onderbouwing zichtbaar op de website van trouwen in Stichtse Vecht.

De direct betrokken omwonenden zijn akkoord en er is contact geweest met de Vechtplassencommissie, Veiligheidsregio Utrecht, Regionale Ambulancevoorziening Utrecht en Politie over deze tijdelijke maatregel. Samen met hulpdiensten wordt geconcludeerd dat de hinder van de renovatie van de Vechtbrug op deze wijze voor hulpdiensten tot een minimum wordt beperkt.