RTV Stichtse Vecht

Tijden van de vrijdagmarkt in Breukelen veranderen

De vrijdagmarkt op de Kerkbrink in Breukelen vindt de komende 3 maanden plaats van 8:00 tot 16:00 uur. Dat heeft het college van B&W besloten. De horeca kan daardoor een uur eerder beginnen met het uitbreiden van de terrasruimte. Ook heeft de markt een uur extra de tijd voor de verkoop.

Proef van 3 maanden

De nieuwe tijden gelden eerst nog als proef voor 3 maanden. Dit kan langer worden, afhankelijk van de maatregelen rondom het coronavirus. We evalueren de nieuwe tijden na afloop van de proef, ook om te onderzoeken of deze openingstijden voor onbepaalde tijd zo kunnen blijven.

Beperkte ruimte op Kerkbrink

Vanwege het coronavirus staat de indeling van de vrijdagmarkt op de Kerkbrink al langer ter discussie. De ondernemers in de horeca zien graag extra ruimte voor het terras, zodat mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook de non-foodkramen op de warenmarkten zijn zwaar getroffen door de pandemie.

Onderzoeken naar andere marktindeling

Vorig jaar zijn verschillende mogelijkheden bestudeerd om extra terrasruimte op de Kerkbrink te creëren. Op basis van de diverse onderzoeken is toen geconcludeerd dat de beperkte ruimte op de Kerkbrink geen mogelijkheden biedt voor een andere indeling van de markt.

Verplaatsing markt niet mogelijk

Onlangs zijn mogelijkheden voor een andere indeling opnieuw bekeken. Ook is toen gekeken of gedeeltelijke verplaatsing naar de Hazeslinger mogelijk is. Om verschillende redenen is dit niet mogelijk, onder andere vanwege het verkeer. Ook zijn ondernemers bang voor het verlies van de dynamiek op de markt.

Reactie wethouder

Maarten van Dijk (wethouder Economie) is blij met de oplossing. ‘Nu de coronacrisis voortduurt en de tweede lockdown de samenleving opnieuw op slot zette, is vooral de horeca zwaar getroffen omdat ze van het najaar tot dit voorjaar op last van de rijksoverheid de deuren moesten sluiten. We hebben als college van B&W daarom nog eens de situatie op de Kerkbrink bekeken en besproken met alle betrokkenen. Met dank aan de verschoven positie van de marktkooplui over de markttijden hebben we nu met de aanpassing daarvan gelukkig een oplossing gevonden die recht doet aan de belangen van zowel de horeca als ook van de markt in Breukelen.’