Toekomst sportverenigingen nog altijd onzeker: Mediator moet uitkomst bieden

Stichtse Vecht - Het was een bewogen politieke avond gisteren in Stichtse Vecht. In de raadsvergadering stond de toekomst van de sportverenigingen op de agenda. Daar heerst al maanden veel onrust over. De verenigingen hoopten eindelijk op verlossing, maar die kwam er niet. De beslissing is voor de zoveelste keer uitgesteld. “Stuitend”, volgens GroenLinks.

Het leek wel een potje paniekvoetbal in de gemeenteraad: drie schorsingen, een motie van wantrouwen én een van afkeuring en een belangrijk onderwerp dat op de agenda stond werd na vier uur discussiëren van de tafel geveegd. Zo’n dertig andere onderwerpen kwamen niet eens aan bod.

Buitenspel

Sinds 2019 staat de toekomst van de buitensportverenigingen al op de agenda. In talloze commissievergaderingen hebben raadsleden uitvoerig over het onderwerp gesproken. Er zou extra geld vrij moeten komen om de velden van sportverenigingen op te knappen. Die zijn er slecht aan toe. “De baan is zo slecht, we kunnen wel sluiten”, zei René Stokman van atletiekvereniging OSM ’75 gister in de vergadering.

De baan van atletiekvereniging OSM '75 is er slecht aan toe.

Het extra geld komt alleen vrij als de sportverenigingen akkoord gaan met een belangrijke voorwaarde. Die houdt in dat verenigingen meer zelf moeten betalen voor het onderhoud van de velden. Voor sommigen zou dat een financiële strop betekenen.

Onrust

Over het onderwerp heerst veel onrust en de verenigingen zijn het vertrouwen in de gemeente kwijt. Sportverenigingen lieten meermaals hun stem horen in commissievergaderingen; negen voetbalverenigingen schreven een open brief aan gemeenteraadsleden; en een online petitie tegen het plan werd ruim 1400 keer ondertekend.

Inmiddels wachten de verenigingen al maanden op een besluit door de gemeenteraad. De atletiekvereniging kan zo niet langer door. Stokman: “Het water staat ons inmiddels aan de lippen.” De sportverenigingen vroegen de gemeenteraad gister om eindelijk een beslissing te nemen, maar tevergeefs.

Pas op de plaats

Voorafgaand was het al duidelijk dat de coalitie- en oppositiepartijen er verschillend instonden, maar de coalitie haalde gisteravond toch een verrassing uit de hoge hoed. De VVD, gesteund door de andere coalitiepartijen, kwam met het voorstel om het onderwerp voorlopig van de agenda te halen en uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. “Omdat wij het niet goed vinden dat de huidige raad nog over de structurele financiële gevolgen voor de sportverenigingen besluit”, verklaarde raadslid Rick Nederend (VVD).

De oppositie werd hierdoor verrast. “Is dit nou met de coalitiepartijen zo besproken zonder ons hierin te betrekken of hoe zit dit?”, vroeg raadslid Albert Gemke (GroenLinks) zich af. “Ik wil een toezegging hebben van het college dat ze als de wiedeweerga aan de slag gaan om de velden op te knappen, want dat is echt noodzakelijk.” Maar dat gebeurt niet, een meerderheid stemde ervoor om het onderwerp voorlopig niet te bespreken.

Motie van wantrouwen

Oppositiepartijen GroenLinks, Samen Stichtse Vecht en de PVV dienden vervolgens een motie van wantrouwen in tegen wethouder Hetty Veneklaas (CDA). “De wethouder maakt alleen maar brokken”, verklaarde Gemke. Ze nemen het de wethouder kwalijk dat ze al een jaar niet meer met de verenigingen aan tafel zit.

Maar de coalitie bleef achter de wethouder staan. “De wethouder voert een opdracht uit binnen de financiële kaders, die de raad aan haar heeft gegeven”, zei raadslid Klaas Overbeek (CDA). De eigen partij van de wethouder zei het ‘volste vertrouwen’ in de wethouder te hebben.

Uiteindelijk overleefde Veneklaas de motie. Ook een motie van afkeuring haalde het niet. Vanavond dient de PVV opnieuw een motie van afkeuring in. Maar ook die krijgt waarschijnlijk geen meerderheid.

Mediator

De gemeenteraad stelde nog wel voor om een mediator in te schakelen. Die moet volgens wethouder Veneklaas bemiddelen tussen de sportverenigingen en de gemeente, omdat het vertrouwen tussen hen volledig kwijt is. “De gemeente geeft ons het gevoel dat we er niet toe doen”, zei Remko Timmermans, voorzitter van voetbalvereniging OSM ’75. Wethouder Veneklaas: “Ik begrijp dat de verenigingen zich zorgen maken.”

Ze kwam ook met de toezegging dat er een apart raadsvoorstel komt voor de atletiekvereniging. Die hebben snel geld nodig om hun veld op te knappen. “We gaan zo snel mogelijk aan de slag voor een maatwerkoplossing samen met sportclubs bij wie de veldvervanging echt niet kan wachten, zoals bij de atletiekvereniging”, zei Veneklaas.


Meer nieuws