RTV Stichtse Vecht

Twijfels over project gemengd wonen op Loenens sportpark: 'Kunnen mijn kinderen daar straks nog veilig naartoe fietsen?'

Hockeyers, tennissers en voetballers zijn sinds jaar en dag de vaste gezichten op Sportpark De Heul in Loenen. Maar binnenkort komen ook starters en dak- en thuislozen naar de groene velden. De gemeente Stichtse Vecht wil namelijk later dit jaar veertig tijdelijke woningen op het vierde voetbalveld plaatsen, voor de duur van vijftien jaar. Starters kunnen niet wachten om een van de woningen te bemachtigen, maar ouders en omwonenden hebben hun bedenkingen.

Gemengde woonvormen zijn niet nieuw. Het zogenoemde 'Living Lab Housing First'-project ging twee jaar geleden na een toekenning van 22,4 miljoen euro van het Rijk van start in de provincie Utrecht. Het doel is dat gemeenten, zorginstellingen en woningcorporaties samenwerken om verschillende groepen een dak boven het hoofd te bieden om op die manier dakloosheid tegen te gaan. Maar niet alleen daklozen komen voor de 'tiny houses' in aanmerking, ook starters zijn welkom. Stichtse Vecht is de elfde gemeente die zich bij dit project aansluit.

Veertien jaar wachttijd

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Stichtse Vecht liep vorig jaar op naar veertien jaar. De gemeente heeft daarom liever vandaag dan morgen dat de veertig woningen er komen, bedoeld voor twintig starters, tien dak- en thuislozen en nog eens voor tien zogenoemde 'bankhoppers'. Dit zijn mensen die nu nog op de bank slapen bij familie of vrienden, of in een caravan, auto of boot leven. Mensen die binding met Loenen hebben - ofwel minimaal zes jaar ingeschreven staan - krijgen daarbij voorrang. Maar er zijn voorwaarden.

"Er geldt een inkomenseis van 25.475 euro", vertelt de 20-jarige Tijn die samen met zijn moeder de informatiebijeenkomst over het project in Loenen bezoekt." Ik ben ICT-student, werk drie dagen in de week voor mijn opleiding en daarnaast drie dagen in de horeca. Ik moet even uitrekenen of dat lukt,'' zegt hij met een bedenkelijke blik. Hij wil niets liever dan in het dorp te blijven waar hij zijn hele leven al woont. 

Daarnaast moet je een 'goede buur' zijn. Wat dit precies inhoudt, houden de betrokken partijen in het midden. "De term is juist expres vaag gehouden om de invulling aan de bewoners over te laten. Als we meer dan twintig aanmeldingen krijgen, dan moeten mensen motiveren waarom ze geschikt zijn", laat Woningstichting Vecht en Omstreken weten. Ze willen de bewoners niks verplichten, maar wel dat mensen naar elkaar omkijken.

Pech

Ook de Loenense Yolanda komt naar de bijeenkomst, maar dan voor haar zoon. "Ik heb drie zoons, de oudste van 26 staat al negen jaar bij Woningnet ingeschreven." Volgens haar heeft hij de pech dat hij werkt, want volgens haar telt niet meer de inschrijvingsdatum maar de hoogte van je inkomen. Ze hoopt dat hij voor een woning in aanmerking komt, want een woning vinden is inmiddels het gesprek van de dag bij de Loenense jongeren, blijkt uit een WhatsApp-groep waar haar jongste zoon in zit.

'Ik ben zelf ook ooit starter geweest, maar ik ben wel benieuwd hoe het er hier over vijf jaar uitziet'

• Overbuurman Ruben

Nieuwe bewoners

Ruben woont pal tegenover het veld waar de woningen komen te staan en zet zijn vraagtekens bij het project. "Het is op zich een goed initiatief. Ik ben zelf ook ooit starter geweest, maar ik ben wel benieuwd hoe het er hier over vijf jaar uitziet." Want als de nieuwe bewoners een partner en eventueel kinderen krijgen, gaat het volgens hem niet werken in zo'n kleine woning. "Ik ben acht jaar geleden heel bewust naar dit buitengebied gekomen voor mijn rust." 

Ook Carina maakt zich zorgen. "Mijn twee kinderen van 10 en 8 jaar sporten daar, de jongste van 4 loopt er altijd rond. Kunnen ze daar straks nog veilig naartoe fietsen?" De onrust zit 'm vooral in de groep dak- en thuislozen, weet ook dorpsvoorzitter Carlijn Jansen. "Wat voor type mensen komen er wonen? Zullen ze overlast geven? Dat soort vragen hoor ik om me heen."

Dak- en thuislozen

De organisatie Kwintes begeleidt de dak- en thuislozen en is zich bewust van die zorgen. De zorgaanbieder benadrukt dat mensen met zeer complexe problemen niet in aanmerking zullen komen. "Drugsverslaafden bijvoorbeeld hebben een heel ander en vaak langer traject nodig, wij kiezen mensen die met begeleiding binnen twee jaar weer zelfstandig kunnen wonen. Dat is het doel van dit project: de zelfstandigheid teruggeven." 

Deze groep zal begeleiding krijgen op alle leefgebieden. "Maar je kan niet verwachten dat ze op dag 2 al gaan werken." Ook voor deze groep gelden voorwaarden die in het huurcontract zullen worden opgenomen: budgetbeheer accepteren, geen overlast veroorzaken en je laten begeleiden.

Bezwaar maken

Of de woningen in de tweede helft van het jaar zullen staan is nog onzeker. De aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt binnenkort door de woningcorporatie in ieder geval ingediend, maar bewoners kunnen daarna nog bezwaar maken en beroep instellen en dat kan tot vertraging leiden. Overbuurman Ruben vindt de locatie geen goede keuze, maar geeft wel aan waarschijnlijk niet naar de rechter te zullen stappen.

De gemeenteraad praat op 7 maart verder over het project.