Uitzendwerk biedt weer kansen

In mei nam het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht opnieuw af ten opzichte van de vorige maand. UWV telde in mei 11.033 WW-uitkeringen in deze regio. Dit is een daling van 5,9% ten opzichte van april. Landelijk daalde het aantal WW-uitkeringen met 6,3%. In vergelijking met vorig jaar lag in mei het aantal WW-uitkeringen in Midden-Utrecht 18,8% lager. Als gevolg van versoepelingen van de contactbeperkende maatregelen en seizoensinvloeden neemt de vraag naar uitzendpersoneel in onder andere de horeca en schoonmaak toe.

 
WW daalt verder in mei
Al voor de vijfde maand op rij daalt het aantal WW-uitkeringen in Midden-Utrecht. Eind mei 2021 verstrekte UWV 11.033 lopende WW-uitkeringen. Dat zijn er 692 minder dan in april (-5,9%). Vergeleken met mei 2020 ligt het aantal lopende WW-uitkeringen 18,8% lager. In mei 2020 steeg het aantal WW-uitkeringen, doordat er na de start van de coronacrisis veel mensen de WW instroomden. Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen in mei met 6,3%. In heel Nederland was de afname afgelopen jaar 17,1%. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde en kwam afgelopen maand uit op 2,3%. Het landelijke percentage daalde naar 2,7%.

Daling in vrijwel alle sectoren

In vrijwel alle bedrijfssectoren (met uitzondering van de metaalindustrie) daalde het aantal lopende WW-uitkeringen in mei vergeleken met een maand eerder. De afname was het grootst in de agrarische sector (-11,4%), bij de uitzendbedrijven (-9,0%), de horeca & catering (-7,9%) en de transport & logistiek (-7,9%). Behalve versoepelingen van de contactbeperkende maatregelen spelen ook seizoensinvloeden hier een rol. In het voorjaar trekt meestal de werkgelegenheid in diverse sectoren weer aan. Bijvoorbeeld de landbouw, bouw en uitzendbranche profiteren daarvan.

Uitzendkrachten in Midden-Utrecht alweer moeilijker te vinden

Uitzendwerk is een belangrijke manier om vanuit de WW aan het werk te gaan. Daarnaast is een daling of stijging van de vraag naar uitzendkrachten één van de indicatoren als het gaat om het voorspellen van economische groei of krimp. Een toenemende vraag naar uitzendwerk wijst dan op een herstellende economie.

De meeste uitzendkrachten zijn werkzaam in de techniek, transport & logistiek, bedrijfseconomische & administratieve en dienstverlenende sector. In die laatste beroepssector zitten onder andere de eerder door corona zwaar getroffen horeca- en schoonmaakberoepen. Met name in het eerste halfjaar van 2020 verdwenen hier veel banen. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen, zoals het verder opengaan van de terrassen en restaurants, en het mooie weer, neemt de bedrijvigheid weer toe en zijn werkgevers inmiddels weer hard op zoek naar het personeel dat ontslagen was aan het begin van de coronacrisis. De afbeelding van de in- en uitstroom van WW-rechten laat dan ook een duidelijke daling van de instroom in de WW en een stijging van de uitstroom uit de WW bij de dienstverlenende beroepen zien.

Toename vacatures horecapersoneel en schoonmaak in 2021

Het aantal openstaande online vacatures voor dienstverlenende beroepen was in Midden-Utrecht aan het begin van 2020 nog hoog, maar zakte door de coronacrisis sterk in. Vooral begin 2021 nam de vraag weer snel toe. In de dienstverlenende sector worden koks, medewerkers bediening en schoonmakers kantoren & bedrijven het meest gevraagd. De sterke stijging van deze vraag naar personeel is in de afbeelding goed terug te zien in de ontwikkeling van het aantal openstaande online vacatures voor zelfstandig werkende kok, schoonmaker kantoren/bedrijven en medewerker bediening horeca.