Van Mastrigt verder met coalitieproces Stichtse Vecht

Verkenner Van Mastrigt gaat na het debat in de raad van Stichtse Vecht verder met het coalitieproces. Ze gaat als tussenfase in gesprek met Lokaal Liberaal, de VVD, D66, Streekbelangen, het CDA en de CU-SGP. Het uiteindelijke college van B&W zal uit vier tot maximaal vijf partijen bestaan. Dat is de uitkomst van de extra raadsvergadering van 4 april jongstleden

Samenvatting raadsvergadering 4 april

Na de verkiezingen namen er 12 politieke partijen zitting in de raad van Stichtse Vecht. Na de installatie vorige week werd door de nieuwe gemeenteraad voor het eerst gedebatteerd in de raadzaal in het Koetshuis in Breukelen. Centraal stond het rapport van de verkenner en haar adviezen. 

Nieuwe gemeenteraadsleden beëdigd en geïnstalleerd

Drie nieuwe gemeenteraadsleden konden door diverse oorzaken niet bij de installatieraad van 30 maart aanwezig zijn. Suzanne Kox van Lokaal Liberaal, Frans de Ronde van ChristenUnie-SGP en Lisanne Peelen van D66 werden bij aanvang van de gemeenteraad van 4 april alsnog beëdigd en geïnstalleerd.

Van Mastrigt verder met coalitieproces

De raad ging akkoord om van Mastrigt het verdere coalitieproces te laten begeleiden. In de gesprekken gaat van Mastrigt eerst de nadruk leggen op de samenwerking: ‘Het is gewoon belangrijk dat je snapt hoe de ander in elkaar zit. Welke toon je spreekt met elkaar, hoe je soms ook ruzie kunt maken. En als je dat goed met elkaar kan, dan kom je er vervolgens wel beter uit,'  zei van Mastrigt in een interview na afloop van de raad.

Na een eerste verdiepingsslag verwacht Van Mastrgt binnen twee weken duidelijk te hebben welke partijen met elkaar verder gaan, om vervolgens met de inhoud verder aan de slag te gaan. Van Mastrigt - oud waarnemend burgemeester van Stichtse Vecht - is verheugd een bijdrage aan het proces te mogen geven: ‘Ik gun het Stichtse Vecht zo dat ze een stabiele mooie periode tegemoet gaan. Ook voor al die collega’s die in het gemeentehuis werken. Want die doen dat met hart en ziel.’

Volledig interview met Yvonne van Mastrigt

Na afloop van de raadsvergadering had presentator Eric Loman een uitgebreid gesprek met Van Mastrigt over haar werkwijze, rol en aanpak.

Integrale uitzending Rondom de Raad 4 april