Vechstreekmuseum geeft presentatie over het Joodse verleden

Het Vechtstreekmuseum organiseert op zondag 23 oktober 2022 om 11:30 uur een presentatie over het Joodse verleden in Maarssen en de Vechtstreek, gevolgd door een bezoek aan de oude Joodse begraafplaats in Maarssen.

.In 1650 vestigden zich Sefardische (Spaans-Portugese) Joden vanuit Amsterdam in de Vechtstreek, m.n. in Maarssen, Maarsseveen, Vreeland en Weesp. Zij waren nazaten van de Joden die in de 15de en 16de eeuw moesten vluchten voor de Spaans inquisitie. Begin 18de eeuw komen daar de Asjkenazische (Hoogduitse) Joden bij die arm en berooid vanuit Oost Europa  naar ons land vluchtten. Ze oefenden hun geloof aanvankelijk uit in huissynagogen, maar kregen het toch voor elkaar om in 1720 een Portugees-Joodse synagoge  en in 1758 een Hoogduitse synagoge te stichten. Helaas zijn deze gebouwen verdwenen, maar aan de Machinekade in Maarssen ligt nog altijd een Joodse begraafplaats die een bezoek zeker waard is. 

Zondag 23 oktober: aanvang  11.30 uur  in het  Vechtstreekmuseum 12.45 uur vertrek richting Joodse begraafplaats. 

Voor auto’s is er parkeergelegenheid bij Geesberge Zandpad 23, fietsen kunnen in de buurt van de begraafplaats gestald worden. 

De prijs is  € 15,50, inclusief toegang tot museum. Bent u in het bezit van een museumkaart dan is de prijs € 12,50. Er is plaats voor 20 personen (reserveren via de website van het museum www.vechtstreekmuseum.nl)

Bij dit arrangement krijgt u ook het boek De rijkgeschakeerde geschiedenis van de joden in de Vechtstreek.